Bătăi, parchet și unghii colorate
November 8, 2012
Când ţi-e sete, ce faci?
November 19, 2012

Viaţa la ţară

Mi-am petrecut copilăria la ţară. De cȃnd luam vacanţa de vară pȃnă aproape de ȋnceputul lunii septembrie nu vedeai picior de Zȃnă ȋn Iaşi. Pregăteam bagajele cu o săptămȃnă ȋnainte şi plănuiam seară de seară ȋnainte de somn jocuri şi expediţii. Mă consider foarte norocoasă că am bunici la ţară şi că am putut să mă bucur de copilărie cu adevărat, de aer curat, de mȃncare sănătoasă şi de mişcare din belşug.

Viaţa la ţară ȋnseamnă pentru mine bunici dragi, cu mȃini brăzdate de şanţuri adȃnci de muncă şi griji pentru copii şi nepoţi, cu păr alb şi ochi calzi. Îmi aduc aminte cu drag de căsuţele ȋn copaci pe care le făceam pentru păpuşile de la oraş, prietene de nădejde care erau ȋn vacanţă alături de mine. Nu pot să uit de stomacul ghiftuit cu fructe acre, dulci, amare, culese ba din copac cu mȃnă tremurȃndă de copil, ba de pe jos şterse de poala fustei. Cum aş putea să uit somnul de vara după-amiază ȋn camera din nordul casei unde era atȃt de răcoare şi unde liniştea era ȋntreruptă de cȃte un ceas cu ticăituri gălăgioase sau poate de vreun ronţăit de prin pod. Nu vă mai spun de scȃrnciobul făcut din sfoară unde am citit aventurile Cireşarilor fără să răsuflu.

Corturile care le făceam ȋn cerdac, expediţiile pe care le organizam ȋn vie sau supele care le găteam pentru păpuşi cot la cot cu Mamaia mea. Cȃnd băteam fasolele cu Tataia sau cȃnd măturam ograda şi dădeam mȃncare la găini. Mȃncam gumă din grȃu proaspăt, hultoane dulci şi cărnoase, lapte proaspăt cu mămăliguţă, borş cu tocmagi şi cartofi copţi ȋn rolă cu sare mare. Biscuiţii simplii cu magiun, chisăliţa cu cireşe şi vişine sau plăcintele poala-n-brȃu erau delicioase şi nici un tort sau prăjitură de oraş nu o să le ȋnlocuiască ȋn vecie. Şi ar mai fi multe de spus şi de povestit, ca ȋn Amintirile din Copilărie a lui Creangă.

Cam aşa mi-am petrecut eu copilăria. Nu mi-a fost ruşine niciodată să spun că am trăit cȃnd eram mică la ţară. O spun cu mȃndrie pentru că eu m-am bucurat de lucruri simple, dar atȃt de puternice, de linişte, dar şi de gălăgia făcută de animale, de ţăranii obosiţi de munca pămȃntului, care nu se plȃng niciodată şi care continuă să muncească de dimineaţa devreme pȃnă apune soarele.

Viaţa la ţară este mai simplă, mai liniştită şi te ȋnvaţă atȃt de multe. Îţi oferă amintiri dragi şi experienţe reale pe care desenele animate sau jocurile pe calculator nu o să le ofere ȋn veci unui copil.

 

 

Share

1 Comment

  1. Liviu says:

    Vreau sa ma mut la tara, undeva aproape de oras. Imi este dor de viata de la tara, m-am saturat de atata astfalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.