Înveţi să fii mamă?
February 19, 2016
Cafeaua și povestea noastră
February 22, 2016

Unde e legea privind indemnizațiile mamelor?

creștere-copii

Până în momentul în care am rămas însărcinată, recunosc că nu eram la curent cu legile privind maternitatea, concediul și indemnizațiile la care au dreptul proaspetele mămici. Între timp, perspectiva mi s-a schimbat și am început să cercetez terenul pentru a afla ce mă așteaptă ca proaspătă mămică.

Din start am luat hotărârea de a sta acasă cu bebelușul meu timp de doi ani și nu am dorit să țin cont de constrângerile financiare de niciun fel. Consider că primii doi ani din viața copilului sunt esențiali și aș dori să-i fiu alături în toată această perioadă: primul dințișor, primul pas, primul cuvințel și așa mai departe. Acestea sunt momente care odată ratate nu mai pot fi repetate, iar magicieni nu suntem pentru a întoarce timpul și a le retrăi. Plus că știu destule cazuri de mămici care au ales să stea acasă un an cu al lor bebel și mai apoi au regretat decizia luată.

Totuși, deși  aspectul financiar a contat mai puțin în momentul în care am decis cât timp voi rămâne acasă cu bebelușul, m-a încântat știrea pe care o auzeam legată de indemnizația mămicilor undeva prin luna septembrie 2015. Dacă până acum mămicile care alegeau să stea acasă doi ani erau defavorizate din punct de vedere financiar (adică  indiferent de cuantumul salariului și de taxele plătite la stat, erai oricum plafonat la o valoare de 1200 de lei a indemnizației timp de doi ani, în timp ce acele mămici care alegeau să rămână un an primeau 85% din salariu, dar nu mai mult de 3400 de lei), acum se propunea o modificare a legii care să elimine aceasă discriminare. Pe scurt, indiferent dacă mămicile ar fi ales un an sau doi pentru concediul de creștere al copilului, ar fi primit oricum 85% din salariu pentru primul an și maximum 1200 de lei pentru al doilea.

Recunosc că știrea m-a bucurat foarte mult, mai ales că această modificare deja fusese aprobată de Senat, urma să intre la dezbatere la Camera Deputaților și să fie pusă în aplicare începând din 2016. Ei bine, iată că ne aflăm la final de februarie 2016, iar proiectul acesta de lege nu a trecut încă de Camera Deputaților. Întrebarea mea este: de ce? De ce o lege care ar însemna un sprijin important pentru mămici și chiar un stimul pentru creșterea natalității este lăsată de izbeliște, în timp ce în spațiul public vedem doar dezbateri aprinse legate de pensiile speciale ale aleșilor, de legea aiuritoare a lui Dragnea, de Antena 3 vs ANAF?

Viitorul copiilor noștri și sprijinirea maternității într-o țară cu populație îmbătrânită contează atât de puțin?

Sursa foto: theguardian.com

Share
Carmen Păun
Carmen Păun
Sunt o femeie abia ieșită din adolescență și care încă învață care e treaba cu viața de adult. Deși uneori pot părea agitată sau nerăbdătoare, să știți că sunt foarte prietenoasă și îmi place să râd cu poftă, din tot sufletul, cu gura până la urechi. Sunt proaspătă soție și mamă de fetițe frumoase foc (încă mai am de învățat cum vine asta), fiică, soră și am o pisică obraznică pe care o ador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.