14 ediții RIUF, 2 ediții ca voluntar
March 24, 2014
Vrei un oraș mai curat? Participă la ”CIF-ățenie”!
March 25, 2014

Tuberculoza nu este o boală sexy

Acum vreo zece ani făceam traducere simultană pentru Congresul Național de Pneumologie. În deschiderea oficială au vorbit mai întâi varii oficiali ai orașului gazdă. Simțeam cum și eu și străinii „mei” adormim în glorie, pierduți între informații inutile. Apoi a luat microfonul o doamnă doctor. Prima ei frază a fost „Tuberculoza nu este o boală sexy.” M-am blocat. Dar mi-am luat inima în dinți și le-am șoptit suav în ureche străinilor traducerea acelei fraze.

Avea dreptate. În prezentarea respectivă, geniala doamnă doctor ne-a explicat că nu este sexy pentru că nu mai e nimic de cercetat. Știm exact de ce apare, știm exact cum să o diagnosticăm, știm exact cum să o tratăm.

Și atunci, de ce este o asemenea problemă?

  •  O treime din populația mondială este infectată cu Mycobacterium tuberculosis. România are cea mai mare incidență de tuberculoză din Europa. Din acest motiv medicii francezi au dificultăți în a o diagnostica.
  •  Tuberculoza se răspândește prin aer, mai exact prin picăturile de tuse emise de un pacient contagios.
  • Există vaccin pentru tuberculoză, dar eficiența lui scade după zece ani, iar la persoanele cu risc ar trebui repetat. În România, vaccinul este administrat tuturor nou-născuților.
  • Există nenumărate forme ale bolii. Tuberculoza pulmonară este forma contagioasă. Dar tuberculoza poate fi și latentă, necontagioasă, activându-se numai atunci când sistemul imunitar este prea slăbit (de exemplu în infecția cu HIV). În același timp, tuberculoza poate afecta toate organele: creier, rinchi etc.
  • Bacilii tuberculozei se dezvoltă cel mai bine într-un organism slăbit, care trăiește în locații umede, întunecate. Soarele, aerul curat și menținerea unui stil de viață sănătos ajută foarte mult la prevenirea bolii.
  • Semnele tuberculozei sunt: tuse ce durează de mai mult de trei săptămâni, cu sânge sau mucus, oboseală, scădere în greutate, lipsa apetitului, febră, transpirație nocturnă.
  • Tuberculoza se vindecă dacă se respectă riguros tratamentul. Pe vremuri exista un fel de poliție a tuberculozei care păzea pacienții pentru a-și lua medicamentele la timp. Dificultatea respectării tratamentului stă în durata (6-9 luni) și numărul de medicamente administrate (patru) iar ne-aderența poate crea forme mai grave ale bolii.

Ce puteți face voi de ziua mondială a tuberculozei?

Să știți cum să recunoașteți boala și modul de transmisie. Să știți că în România, datorită condițiilor de viață, tuberculoza este în continuare o problemă. Să le spuneți și familiei, prietenilor, colegilor, lucrurile esențiale despre tuberculoză. Să vă vaccinați copiii și să întrebați medicul de familie dacă o repetare a vaccinului este oportună.

Surse informație: Tuberculoza-date generale, Situația TBC în România

Sursa foto: insp.gov.ro

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.