Azi îmi fac cârlionți
February 3, 2014
Buena Vista – un continent în inima Moldovei
February 4, 2014

Tu l-ai lăsa să taie castraveți?

În majoritatea cazurilor, prima reacție când vezi un copil cu un fier de călcat în mână este să i-l iei și să spui ”Nu e voie!” sau pur și simplu ”NU!”. La fel și dacă îl vezi că umblă cu punga de făină, cu o carafă mare cu apă sau cu pantofii buni ai mamei.

Am trecut prin sistemul de învățământ tradițional, doar din perspectiva copilului, elevului, studentului. La grupa pregătitoare, am stat alături de alți copii ca mine și am făcut fișe, am colorat ursuleți și copăcei, am învățat poezii și cântecele, am făcut serbări și am fost învățată că programul trebuie respectat, indiferent de ce dispoziție sau interes ai în clipa respectivă. Am trecut prin școală, liceu și am ajuns la facultate, fiind convinsă că aceea este instituția care mă va forma cel mai bine pentru viitoarea mea carieră.

Acum, însă, aruncând un ochi înapoi, spre sistemul tradițional care m-a format, regret că nu am avut parte de o educație în stilul Montessori. Și spun asta pentru că aflând despre metoda Montessori și aplicând-o apoi, zi de zi, cu 30 de copii, am ajuns să mă conving că sistemul tradițional blochează cel mai important lucru: voința.

Dacă în sistemul tradițional, educatoarea își adună copiii într-un semicerc, în fiecare zi, și le prezintă câte o lecție, o poveste, urmând o anume planificare; în sistemul Montessori, copilul are libertatea de a alege ceea ce dorește să învețe. Probabil în secunda asta ați ridicat o sprânceană și vă întrebați cum se poate așa ceva, ”de unde să știe un copil de 3 ani ce vrea?!”.

Ați fi uimiți! Copiii chiar se construiesc pe ei înșiși și cel mai bun lucru pe care îl putem face noi e să îi lăsăm să facă asta.

Într-o clasă în care materialele cu care poate lucra copilul variază de la un simplu puzzle, la o tavă cu ustensile pentru curățarea și tăierea castraveților, la hărți și materiale pentru turnarea apei, micul om va fi atât de curios să le încerce pe toate, încât nu va fi nevoie să-l așezi tu pe un scaun și să-i explici ce și cum trebuie să învețe. El te va trage de mânecă și te va întreba cum funcționează un anumit material și nu se va lăsa până când nu va reuși să lucreze cu el fără greșeli. Și asta se va întâmpla mai repede decât crezi, căci copiii au ceva ce adulții nu au: o minte absorbantă.

Și nu, nu trebuie să îi spui tu că a greșit. Materialul va vorbi de la sine!

O altă sprânceană ridicată bănuiesc. Să vă lămuresc. Pentru fiecare material așezat în dulap, există o prezentare cunoscută de către educatoare, prezentare ce se face fiecărui copil în parte, individual. Astfel, copiii observă metoda de lucru la educatoare și încearcă apoi să o reproducă, de câte ori e necesar pentru a obține același rezultat ca aceasta. Și asta nu pentru că ”AȘA A SPUS EDUCATOAREA”, ci pentru că asta e voința copilului.

Oferindu-le copiilor un mediu în care au posibilitatea de a alege cu ce să lucreze, când să lucreze și când să se oprească din lucru, îi ajutăm să-și formeze personalitatea de la o vârstă fragedă.

Când am citit prima oară despre Maria Montessori și metoda sa am fost sceptică, dar am zis că e o provocare pe care nu o voi refuza. Și bine am făcut. Pentru că sistemul Montessori îi oferă copilului tot ceea ce are nevoie pentru a crește frumos: un mediu pregătit la dimensiunile sale, puterea de a alege, posibilitatea de a explora, ordine (fiecare material are locul său anterior stabilit pe raft) și posibilitatea de a fi creativ.

Și acum te întreb pe tine, drag cititor, tu l-ai lăsa să curețe și să taie castraveți? L-ai lăsa să învețe să spargă nuci, să spele rufe și să calce de la 3 ani? Sau l-ai trimite tot la fișe de colorat și poezii cu anotimpuri, recitate în cor și uitate peste 10 ani?

Share

1 Comment

  1. […] de tipul: „Ai dori să-ți fie prezentat materialul acesta?”, „Ai dori să lucrezi cu Tăierea castraveților sau cu Turnarea apei?” etc. În timp, însă, copilul își va dezvolta abilitatea de a alege, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *