Deliciu crocant: crostini
January 5, 2012
Cupidon, mai ai săgeţi?
January 5, 2012

Tu de unde îți iei doza de creativitate?

Este o întrebare care mă tot frământă, mai ales pentru că îmi este foarte greu să identific exact locurile în care aș putea să mă duc sau lucrurile pe care aș putea să le fac pentru a ști sigur că mă vor face mai creativă și mai în stare să mă gândesc la strategii originale.

Știu că pentru unii funcționează dacă se duc în alte locuri decât cele cunoscute lor; locuri cu iarbă și vânt prin păr și soare zâmbitor sau, dimpotrivă, locuri agitate, cu lume multă și colorată, cu magazine și cu Starbucksuri. Și mie îmi plac, dar nu cred că mă fac mai creativă. Sau poate mă fac, dar mă enervează că nu se declanșează în capul meu așa o avalanșă de creativitate ce curge și nu se mai oprește, ca să pot eu să spun: ”Da, dom’le, a venit creativitatea! AICI vin de-acum înainte să o găsesc!”.

Unii se apucă de citit și de făcut mult research și de umblat pe toate site-urile posibile. Mie îmi bubuie capul dacă stau mai mult de trei ore concentrată pe site-uri și, deși sunt un elev silitor și rup cartea în două cu sublinieri și notițe, nu aș putea să spun că simt creativitatea cum vine valuri-valuri. Este adevărat că îmi vin unele idei dar, din nou, nu simt eu bulucul ăla creativ la mine în creier.

Și, totuși, în cele mai neașteptate momente, fix atunci când ar trebui să fac altceva, o simt cum vine. Simt bulucul apropiindu-se și entuziasmul mă cuprinde și încep să-mi mișc degetele de la picioare și nu mai pot să stau locului și încep să vorbesc și apoi tac, pentru că nu mi se mai pare atât de frumos, dacă îmi vociferez gândurile. Și apoi mă apuc de deschis site-uri și de făcut research și de căutat poze și de dat telefoane.

Totuși, mi-aș dori foarte tare să știu ce anume fac ÎNAINTE să se declanșeze. Aș vrea să stiu dacă există un fel de rețetă. Nu de alta, dar cine știe ce mă îndeamnă să fac, dacă mă apucă așa, pe nepregătite.

Sursa foto: Flickr.com

Share

8 Comments

 1. chloe says:

  cred ca inspiratia e ca somnul…cu cat incerci mai activ/constient sa adormi, cu atat ai sanse mai mici sa reusesti…trebuie sa te relaxezi, sa te pierzi putin in context, sa lasi subconstientul sa lucreze pentru tine 🙂

 2. Fiecare are o perioada a lui cand creativitatea ii intra in viteza de croaziera. Pentru unii e seara inainte de culcare, altii dimineata… Latura asta tine si de undele emise in creierasul nostru.

  Cat despre reteta boom-ului creativ, nu exista asa ceva. Decat daca te antrenezi pe termen lung,. Pe termen scurt, trebuie sa iti setezi un cadru propice, dar aici difera de la om la om, trebuie sa iti cunosti sistemul de gandire suficient de bine incat sa ii dai ce are nevoie. Spre exemplu, eu nu pot lucra daca cineva mai forfoteste pe langa mine in camera. Ma lasi singur 5 minute, iti scot pe foaie idei cat pentru o ora intreaga (aici Cata poate sa valideze). Daca e vorba de un brainstorming, alta e solutia.

  Ce trebuie sa stie oamenii implicati in activitati creative este ca toata atitudinea asta creativa pare ca vine asa deodata, dar se aseamana foarte mult cu o pompa de apa veche. Pana scoate apa curata, trebuie sa forjezi ceva timp la ea ca sa scoti apa murdata!

  Cu cat lucrezi mai mult pe latura creativa, cu atat iti este mai usor sa te introduci in acea stare de generare de idei bune 🙂

 3. Andrei Sandu says:

  Mersul impotriva curentului.

 4. Ines Prodan says:

  Mulțumesc pentru sfaturi. Cred că, inconștient, le pun și eu în aplicare, numai că mi-ar plăcea să fiu mai conștientă.

  But well, dacă nu se poate, nu se poate. Mă duc să-mi pun o portocală desenată pe birou și să mă apuc de vorbit cu ea, Marius :).

 5. Teo Grigorie says:

  Nu cred ca exista o formula anume. Trebuie doar sa fructifici ideea atunci cand apare. Chiar sloganul tau preferat spune ca “nimic, nici măcar toate armatele din lume, nu ar putea opri o idee al cărei timp a sosit”.Deci, relaxeaza-te, pentru ca nu o sa fuga creativitatea de tine niciodata 🙂

 6. Chiar! Ce s-a mai intamplat cu portocala cealalta? :))

 7. Ines Prodan says:

  A plecat într-o lume mai bună. Una cu acid gastric :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.