Azi scriu în jurnal
March 18, 2014
Ce o fi mai grav: să-ți jelești morții sau să faci sex într-o zi de post?
March 19, 2014

Tu, cum îți îngrijești bătrânii?

Nu-i om pe fața pământului să nu i se strângă inima de dragoste când se gândește la părinți, bunici și să nu-și dorească să-i vadă mereu sănătoși și în putere. Dar, boala adusă de vârstă, vine la pachet, în România cel puțin, cu frustarea și neputința.

Pensiile mizere nu oferă acel trai binemeritat după o viață de muncă, deși ne-ar plăcea ca părinții sau bunicii noștri să aibă o vârsta a treia lipsită de griji, nu întotdeauna putem să le asigurăm acel sentiment de siguranță. Teama că sunt o povară pentru cei apropiați, griile privind cuantumul mic al pensiilor, durerile fizice și costul medicamentelor, ne aduc de cele mai multe ori, părinții și bunicii, în fața unor bătrâneți triste, brăzdate de lacrimi.

Nu merită să amintesc că în Germania, Austria sau alte țări care își respectă părinții, pensia este o perioadă în care se colindă lumea iar apoi bătrânii se internează în centre moderne, cu alți vârstinici cu preocupări similare, unde au parte de îngrijire specializată.

Nu cred că sunt singura care a căutat un astfel de centru de îngrijire pentru un bătrân și care a ajuns la concluzia că România nu are astfel de servicii pentru cei care au cu adevărat nevoie. Pe listele de așteptare pentru un loc într-un centru de îngrijire paliativă pentru bătrâni erau, când m-am interesat eu, aproape 400 de persoane. 400 de oameni dispuse să ofere o sumă de bani egală cu întreaga pensie pentru a beneficia de îngrijire și de asistență medicală într-o locație cu dotări speciale.

Serviciile unei asistente personale, care să le administreze medicamentele bătrânilor și să le facă vizite regulate, de câteva ore pe zi, sunt relativ scumpe și ele. Și iarăși, o astfel de persoană este destul de greu de găsit!
Pentru că cele care au experiență, merg și lucrează la bătrâni din țările occidentale, acolo unde, pensiile sunt pe măsura cheltuielor vieții, și nu sub pragul sărăciei.

Deci, ce ne facem cu bătrânii noștri? Ce le oferim după o viață de muncă? Grijile că nu își pot plăti medicamentele laolaltă cu întreținerea, gazul și lumina? Ce soluții sunt oare pentru a ne îngriji bătrânii?

sursa foto: blogs.thenews.com.pk

Share

2 Comments

  1. alexandina says:

    Dureros! Am trecut si trec si eu prin asta…iar cand mai si calatoresti si vezi cum e in alte parti…mi se rupe inima, doar intr-o zi vom fi si noi neputinciosi…

  2. Iulia Creţu says:

    Cu atat mai mult cu cat nimeni nu scapa de batranete, trebuie sa gasim solutii. Ai dreptate Alexandrina, este foarte dureros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.