Ce mi-a adus Moş Nicolae
December 7, 2012
La mulţi ani, draga mea surioară!!!
December 10, 2012

Tu ce faci când îţi dai seama că nu știi tot?

 

 Nimeni nu știe tot pentru că, pur și simplu, este imposibil și pentru că nu degeaba se spune că « omul cât trăiește învaţă ». Cu toţii știm asta, însă nu toată lumea și-o și însușește în totalitate, în sensul de a înţelege că e permis să ai lipsuri de cunoștinţă și că poţi învăţa de la oricine câte ceva.

Se întâmplă în viaţa de zi cu zi, dar se întâmplă în mod special în mediul profesional – învăţăm în permanenţă din propriile noastre greșeli, din greșelile altora, din ceea ce vedem pe internet, din ce observăm la alţii și din ceea ce ne spun alţii.

Ei, odată cu ultima metodă de a învăţa, vin și o serie de probleme de orgoliu…căci, vedeţi voi, nu toată lumea poate să accepte cu zâmbetul pe buze și o privire senină faptul că o persoană eventual mai tânără, mai puţin experimentată sau care pur și simplu părea să se situeze undeva mai jos pe scară decât el, ar putea să-l înveţe ceva.

Toţi avem orgoliile noastre și cu siguranţă tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ne fie greu să acceptăm astfel de situaţii. Și totusi, cum se trece peste această imposibilitate de a accepta noile cunoștinţe din cauza orgoliului? Cum se trece de la stadiul de negare și refuz la cel de iluminare și acceptare a efectelor benefice ale ideilor celorlalţi?

Voi ce ziceţi? V-aţi confruntat cu astfel de situaţii? Cât de ușor acceptaţi să învăţaţi de la fiecare om din jurul vostru, oricât de mic sau mare?

Sursa foto: alameleadership.com

Share

2 Comments

  1. Anca M says:

    Imi place intrebarea ta de astazi. M-am confruntat cu aceasta situatie de pe ambele pozitii. Am intalnit la superiorii pe care i-am avut chiar o atitudine de apreciat. In momentul in care isi dadeau seama ca nu au dreptate, cercetau in plus aspectul respectiv si cautau informatii suplimentare.
    Am fost si in situatia de a invata de la o persoana cu mai putina experienta decat mine insa care avea o baza teoretica mai buna la acel moment. Recunosc ca mi-a fost greu sa accept, insa asta m-a facut sa studiez mai mult si sa-mi dau seama ca intr-adevar nu am cum sa stiu tot.

  2. Juliet says:

    Citesesm doar titlu articolului si imediat mi-a venit in cap raspunsul “caut pe google” :)))) Doar ca articolul este despre altceva. Din pacate nu multi sefi au mintea deschisa sa accepte idei si informatii de la cei mai tineri si ii ignira complet.