Crăciun Fericit!
December 20, 2010
All I want for Christmas is …
December 20, 2010

Testamentul spiritual al lui Gabriel García Márquez

Cu câțiva ani în urmă, prin liceu la o oră de spaniolă, am primit pentru discuție acest testament spiritual al lui Gabriel García Márquez. Acesta fusese diagnosticat cu cancer limfatic și a trimis tuturor prietenilor acest testament spiritual. Pe mine mă emoționează de fiecare dată când îl citesc. Iată aici, o parte din poemul testamentar care ne învață să fim mai buni, mai umani.

”Dacă Dumnezeu ar uita pentru o clipă că nu  sunt decât o papușă de cârpa și mi-ar oferi în dar o bucățică de viață, probabil că n-aș spune tot ce gândesc, deși aș gândi tot ceea ce spun. Aș da valoare lucrurilor mărunte, dar nu pentru valoarea lor, ci mai curând pentru ceea ce ele semnifică.

Aș dormi mai puțin și aș încerca să visez mai mult; de-abia acum înțeleg că pentru fiecare minut în care închidem ochii pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge în timp ce alții ar sta pe loc, aș ramâne treaz în timp ce toți ceilalți ar dormi.

Aș asculta în timp ce alții ar vorbi și, Doamne, cum m-aș bucura de savoarea unei înghețate de ciocolată! Dacă Dumnezeu m-ar omeni cu o fărâma de viață, m-ar împinge de la spate în bătaia soarelui, acoperindu-mi cu razele lui nu doar corpul, ci și sufletul.

Doamne, daca eu aș avea o inima, mi-aș scrie ura pe un cub de gheață și aș aștepta ca soarele să-l topească. Aș picta pe stele, cu un vis al lui Van Gogh, un poem de Benedetti și o serenadă de Serrat pe care aș oferi-o Lunii. Aș uda trandafirii cu lacrimile mele ca să pot simți durerea spinilor și sărutul de culoarea cărnii al petalelor proaspete.

Doamne, dacă aș putea primi o farâma de viață… n-aș lăsa să treaca nici măcar o zi fără să le spun oamenilor că iubesc, că îi iubesc. Aș convinge fiecare femeie și fiecare bărbat că la ei țin cel mai mult și aș trăi îndrăgostit de iubire. Bărbaților le-aș dovedi cât de mult greșesc atunci când cred că nu trebuie să se mai îndrăgosteasca atunci când îmbatrânesc, fără să știe că ei îmbatrânesc tocmai pentru că încetează să se mai îndragostească.

Unui copil i-aș face cadou o pereche de aripi, dar l-aș lasa să învete singur a zbura. Pe cei batrâni i-aș învăta că moartea nu vine o dată cu vârsta, ci o dată cu uitarea.

În fond, și eu am învățat de la oameni atâtea lucruri… Am învatat că toata lumea vrea sa trăiască pe vârful unui munte, fără să stie că adevarata fericire este felul în care urci pantele abrupte spre vârf. Am învațat că ori de câte ori un nou-născut prinde cu pumnul lui mic, pentru prima oară, degetul mare al tatălui său, îl ține strâns pentru totdeauna.

Am învățat că un om are dreptul să se mire atunci când vede un om căzut, dar de fapt ar trebui să întindă mâna să-l ajute să se ridice.

Sunt o mulțime de alte lucruri pe care aș putea să le învăț de la voi, deși, realmente, multe nu îmi mai vor servi la nimic, fiindcă atunci când ma vor pune la păstrare în acea cutie, eu voi fi murit deja…”

Share

3 Comments

  1. […] Testamentul spiritual al lui Gabriel García Márquez Mon Dec 20, 2010 0:02 am Cu câțiva ani în urmă, prin liceu la o oră de spaniolă, am primit pentru discuție acest testament spiritual al lui Gabriel García Márquez. Acesta fusese diagnosticat cu cancer limfatic și a trimis tuturor prietenilor acest testament spiritual. Pe mine mă emoționează de fiecare dată când îl citesc. Iată aici, o parte din poemul testamentar […] […]

  2. Se spune ca nu i-ar apartine (http://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez#Illness), dar ramane la fel de emotionanta

  3. lorelaylilu says:

    In aceste zile care se apropie,aceste cuvinte sunt necesare aproape fiecarui om.Ele ne fac mai buni,sa ne uitam cu mai mult interes la cei din jur si sa intindem …o mina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.