Paste cu gorgonzola și nuci
April 1, 2011
Duminica – ziua de pauză
April 1, 2011

Te deranjează că plătești chirie?

În general, eu sunt un om cu un simț al proprietății destul de bine dezvoltat, însă constat că acesta se aplică pentru lucruri mai micuțe, cum ar fi hainele sau cosmeticele, mașina fiind cea mai mare proprietate de care mă simt atașată.

Când vine vorba, însă, despre locuință, nu știu de ce, dar nu mi-aș dori așa, din adâncul sufletului, să am una a mea cu acte în regulă. Acesta este motivul pentru care nu mă deranjează neapărat să platesc chirie.

Totuși, sunt anumite lucruri care, atunci când plătesc chirie, mi-aș dori să se întâmple: să am voie sa lipesc autocolant pe pereți (dacă tot l-am descoperit de curând), să pot să fac chestii prin casă fără să se holbeze vecinii pe geam ca să vadă dacă nu distrug ceva și să mă pârască proprietarului, să nu mă trezesc cu proprietarul în miez de noapte care mă verifică sa vadă la ce oră am ajuns acasă și, mai presus de orice, să nu mă trezesc dată afară din casă pentru că i s-a pus lui pata.

În afară de aceste aspecte, constat că simțul ăla al ”pământului” despre care se vorbește în Ion nu este prezent și la mine. Nu cred că este un mare motiv de mândrie să spui că ai tu casa ta pe care ți-ai cumpărat-o cu sudoarea frunții sau… prin programul Prima Casă.

În plus, chiar nu aș putea spune cu mâna pe inimă că peste 2 ani o să trăiesc în același loc, o să fac același lucru și o să mă consider așezată la casa mea, proprietate personală. Mi se pare că lucrurile din jurul meu sunt atât de imprevizibile încât, să mă apuc acum să economisesc bani pentru o casă, mi se pare o mișcare riscantă.

Pentru voi cum e cu simțul ăsta al proprietății? Vă deranjează că plătiți chirie?

Sursa foto.

Share

3 Comments

 1. catalina says:

  in principiu, banii dati pe chirie sunt bani morti, decat sa platesti chiria mai bine faci o rata la casa ta si stii ca e pentru tine, o investitie. asta, cum ai spus si tu cand te hotarasti pentru casa ta. nici eu nu as incepe acum sa strang bani pt o casa pentru ca, la fel, nu stiu unde vreau sa raman si nici nu stiu unde ma vor duce evenimentele 🙂 sinurul incovenient e ca nu8 poti face chiar tot ce ai face in casa ta…dar poti merge acasa la altii :))

 2. @catalina:

  banii morti de pe chirie nu se diferentiaza cu nimic mai mult de banii morti dati pe dobanda la casa.

  Stiu, stiu ce o sa-mi zici, ca vezi ca vei ramane cu o casa pentru copii, nepoti si stranepoti, dar pana una alta tu esti cea care esti tanara, traieste si castiga acei bani.

  Vazusem un calcul pe un alt blog mai demult, in 25 de ani ai dobanda de peste 100% la o casa, deci efectiv mai platesti una. Intrebarea mea este: merita sa lucrezi 12 ani si jumatate pentru o banca doar ca sa ai ce da mai departe la nepoti?

  Nu stiu daca mai are sens sa enumar libertatea de a pleca dintr-o casa inchiriata, asemeni liberatii de a inchide telefonul intr-o discutie in care nu te regasesti.

  Si un ultim aspect: daca ai un venit mediu nu iti poti permite o casa noua intr-o zona linistita, motiv pentru care vad destui tineri care se leaga de o piatra de moara pentru o conserva intr-o zona urata, cu blocatari pe care trebuie sa ii suporte pentru multi ani inainte.

  Cand ai chirie, este mai simplu.

  Ma mut!

 3. Maxu' says:

  http://www.manac.ro/2009/07/09/cumperi-sau-stai-cu-chirie-iii/ – de la unul dintre cei pe care-i admir. Beware, e doar episodul 3 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.