Magia vine din sufletele noastre
December 20, 2017
Ce am învățat eu de la ”dieta daneză”
January 7, 2018

Tango, un vis de femeie și incredibila lume a bărbaților

tango

Nu știu să existe un dans cu o încărcătură pasională mai mare ca tangoul. De la istoria lui la intensitatea cu care este dansat, tangoul abundă în plăcere și sexualitate. Așa că, atunci când am pus mâna pe cartea Zeii tangoului de Carolina de Robertis, am zis că e cazul să mă bucur din plin de ea și să mai învăț câte ceva despre acest dans unic, numit tango.

Cartea a început destul de banal, cu eternul clișeu al fetei tinere dornice să evadeze dintr-o familie cu reguli mult prea stricte. La cei 17 ani ai ei, Leda locuiește în Italia, dar visează mereu la o viață mai bună. Atunci când verișorul său, Dante, anunță că pleacă în Argentina, ca să își facă un trai mai bun, Leda îi propune să se căsătorească și să o ia cu el. Se căsătoresc, dar Dante pleacă singur înainte, pentru a face toate aranjamentele necesare. După o bună bucată de vreme, o cheamă și pe Leda, iar aceasta pleacă în călătoria vieții ei, cu vaporul spre Argentina, cu o valijoară și o vioară, pe care trebuia să i-o ofere lui Dante cadou din partea familiei sale.

Șocul Ledei când ajunge în Argentina nu ține doar de diferențele culturale, ci mai ales de faptul că află că, între timp, Dante a fost ucis. Rămasă singură pe lume într-o țară străină, Leda se întreabă ce poate face cu viața ei și cum își poate câștiga traiul de acum. Când ascultă pentru prima oară ritmurile înnebunitoare ale tangoului, se hotărăște să învețe să cânte tango, însă toată lumea se revoltă, pentru că femeile nu aveau voie să cânte tango, pe motiv că tangoul poate fi cântat doar de bărbați. Într-o seară, fiindu-i foarte dor de Dante, se îmbracă cu hainele lui și începe să cânte la vioară. Acela e momentul în care are loc marele declic și ia cea mai radicală decizie din viața sa: se va da drept bărbat și își va câștiga traiul cântând tango.

Își ia numele de Dante și intră în trupa lui Santiago El Negro, făcând senzație cu talentul și cu pasiunea pe care le avea. Ușor-ușor, Leda se transformă într-un adevărat bărbat, fiind atrasă din ce în ce mai mult de femei. Pentru că toți băieții din trupă mergeau la femei, trebuia să facă și ea la fel, pentru a nu se da de gol. Astfel că învață cum să satisfacă o femeie, fără penetrare.

Se îndrăgostește de Rosa, o femeie care iubește să cânte tango la fel de mult ca ea. Începe o relație cu Rosa și îi destăinuie până la urmă adevărul. Dar adevărul nu o face pe Rosa să plece sau să se înspăimânte. Din contră, cele două femei rămân pe viață împreună, ca Dante și Rosa, cei doi iubiți cântăreți de tango și pioneri ai tangoului în America de Sud. Succesul rămâne de partea lor pentru tot restul vieții, așa cum rămâne, de altfel, și dragostea dintre ele.

Zeii tangoului este o carte care mi-a plăcut enorm, în ciuda începutului timid. Pe lângă informațiile pe care le-am învățat despre tango și despre istoria lui în Argentina, mi-a plăcut ineditul situației din carte, modul în care Leda a trecut peste obstacole și felul în care autoarea a surprins muzica, societatea și iubirea în cele mai fascinante ritmuri și cuvinte.

E lectura perfectă, care combină căutările personale cu senzualitatea tangoului și cu provocările unei societăți pline de prejudecăți. Cartea e disponibilă la Editura Nemira, în colecția Babel, atât în format paperback, cât și ebook, ambele la reducere.

Foto: themodernnomad.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.