Despre bătrânețe, cu zâmbete, turmeric și acid hialuronic
April 24, 2018
Și fără să-mi vorbesc, m-am ascultat
April 28, 2018

Studiul China – o altă față a alimentației

Studiul-China-o-altă-față-a-alimentației

Dacă vrei să citesti o carte despre alimentație, atunci îți recomand cu căldură cu Studiul China scrisă de Colin și Thomas Campbell.

Câteva cuvinte despre autori

Colin și Thomas sunt tată și fiu ambii cercetători de renume în SUA. Este important de știut faptul că această carte este bazată pe studii concrete realizate de cei doi, în decursul a mai bine de 20 de ani de activitate. Colin Campbell este un biochimist specializat în impactul nutriției asupra oamenilor pe termen lung. De ce cred că este important să știți asta? Pentru că lumea e plină de „specialiști” și oameni care își dau cu părerea fără a avea nici un fel de date care să sprijine afirmațiile. Multe persoane nu știu faptul că un eșantion de 10 persoane la miliarde de oameni nu este reprezentativ, iar date de acest gen induc frecvent confuzie.

Ce este Studiul China

Unul dintre cele mai importante studii realizate de cei doi, în colaborare cu alți savanți de renume, a fost intitulat sugestiv Studiul China, fiind realizat pe un eșantion național în țara cu același nume. Cei doi au corelat evident datele și au ajuns la concluzii foarte interesante legate de corelația între alimentație și frecvența apariției unor boli precum diabetul, cancerul, ș.a.m.d.

Studiul Chiana a fost sursă pentru mii de lucrări științifice publicate și disponibile publicului larg. Însă în această carte ne sunt prezentate pe scurt cele mai importante rezultate ale acestuia, cu grafice exacte și intepretări corespunzătoare.

Tipuri de alimentație și idei de bază

Ca urmare a studiilor realizate, autorii au împărțit bolile în două tipuri: boli ale sărăciei și boli ale abundenței. Conceptul mi s-a părut destul de interesant și iată cam ce presupune. Bolile sărăciei sunt îndeosebi legate de lipsa alimentației corespunzătoare: pneumonie, infecții parazitare, tuberculoză, etc. La extrema cealaltă sunt bolile abundenței unde găsim: cancerul, diabet, leucemie, etc. Evident citind cartea veți descoperi mai multe despre tipurile de boală și care sunt alimentele care le influențează apariția.

O idee importantă cu care am rămas din această carte este faptul că un consum de doar 5% de proteine de origine animală, scade cu peste 60% șansele apariției celulelor canceroase, față de o dietă cu peste 20% proteine incluse.

Studiul China – o altă față a alimentație

Ce mi-a plăcut și m-a șocat în același timp este ultima secțiune a cărții. Autorii prezintă de ce subiectul alimentația este cam „tabu”. Practic sunt expuse situații concrete în care guvernul american, sau persoane cu funcție de decizie, mușamalizează adevăruri cu privire la rolul alimentației în vindecarea și prevenirea bolilor abundenței. Și vorbim aici despre un fel de mită legalizată, practicată de marile industrii ale produselor de origine animală (carne, lapte, ouă) către oameni de știință și oameni din guvern. Autorul prezintă în secțiuni speciale pentru fiecare vinovat: industria, medicina, media și guvern. Aici vei afla de ce suntem ținuți departe de informația adevărată și cum fiecare informație poate fi distorsionată și transformată în manipulare. Scopul este evident și din păcate – profitul.

Concluziile mele după această carte sunt:

  1. Nu tot ce citești în presă este esența unui studiu concret;
  2. Oamenii pot fi cu ușurință conduși către concluzia greșită;
  3. Nu avem o alimentație mai sănătoasă pentru că nu este în interesul industriilor alimentare și farmaceutice;
  4. Există vindecare și prevenție prin alimentație, trebuie doar să cauți informația corectă;
  5. Schimbarea alimentației ține mai mult de tine, medicii și nutriționiștii sunt și ei la rândul lor greșit informați sau chiar deloc.

Merită să citești această carte din multe motive și cred că indiferent de alegerile alimentare pe care le faci, este bine să fii informat.

Imagine: carturesti.ro

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *