Azi îmi fac împletituri!
February 23, 2012
Îţi aminteşti de mine?
February 23, 2012

Strasbourg – de basm

M-am simțit întotdeauna atașată de Franța, poate și din cauză că prima limbă străină pe care am învățat-o la școală a fost franceza și mi-a plăcut mult. E adevărat că între timp am cam uitat-o și îmi vine greu să o vorbesc; în schimb o pot înțelege destul de bine și plănuiesc să-mi îmbunătățesc cunoștințele de franceză cu câteva cursuri în viitorul apropiat.

O să sune prost, știu, dar de când am ajuns în Karlsruhe, care e la jumate de oră de Franța, mi-am dorit TARE mult să o revăd. Am reușit anul trecut să vizitez Parisul și nu mai e nevoie, cred, să vă spun cât e de minunat. Dacă ar fi fost după mine, nu aș mai fi plecat de acolo pentru nimic în lume! Oameni frumoși, străduțe înguste, pietruite, parcuri pline de artiști (nu o dată mi s-a întâmplat să întâlnesc pictori care să-și lucreze pânzele în mijlocul orașului, fie lângă o cafenea, fie pe malul Senei). Ce să vă mai spun, am fost complet fermecată de oraș și am rămas cu același sentiment și după mica mea escapadă în Strasbourg.

Nu mi-au trebuit decât câțiva pași prin mulțimea de oameni care vorbeau franceză ca să mă simt ca acasă. Nu mai avea importanță că turna cu găleata și că timp de vreo câteva zeci de minute a căzut și gheață, eu eram în elementul meu acolo. Arhitectura e deosebită, se observă limpede influențele germane, construcțiile sunt vechi, dar îngrijite și la tot pasul găsești ceva care să îți fure ochii, fie că e un detaliu al unei clădiri, un magazin de antichități sau un chioșc de ziare amenajat într-o mașină de epocă, totul e parcă desprins dintr-un basm. Cel mai impresionant dintre toate însă, a fost Catedrala Nôtre Dame de Strasbourg care te copleșește prin detaliile construcției și prin statură. Veneam dinspre Rue Merciere dacă nu mă-nșel când mi-am ridicat deodată ochii și-am văzut-o stând acolo, nobilă și uriașă. M-am simțit mică și neînsemnată în fața ei. Cu toate astea, îmi amintesc că am stat câteva minue neclintită și-am privit-o îndelung, fascinată. A fost de bună seamă, momentul culminant al scurtei mele ieșiri.

Nenumărate sunt atracțiile în Strasbourg, însă și merită toate explorate. Pentru amatorii de frumos, e un deliciu vizual pe care îl recomand cu încredere. Dacă se ivește vreodată ocazia să mergeți acolo, MERGEȚI! E un loc mi-nu-nat.

Share

4 Comments

  1. Vai, ce dor mi s-a facut de Franta! In Strasbourg nu am stat decat vreo 3 zile cu ocazia unei vizite de lucru la institutiile europene, dar m-a fermecat cu mixul extraordinar dintre metalul si sticla minunilor arhitecturale ale parlamentului european si a celorlalte institutii si stradutele inguste cu cladiri vechi in stil gotic care brusc de deschid in piata Catedralei. Absolut superb! Sa mai pomenim si de shopping-ul in pas de plimbare si reducerile din august? 🙂

  2. Paula Alixandrov says:

    @Lioredana: Zici ca sunt reduceri in august in Franta? Mergem?

  3. @Paula: Da, mergem. Eu am prins in Strasbourg reduceri mari la final de Iulie, iar in Paris reduceri de final de stoc (pana la 80%) la inceput de August. Dezavantajul este ca nu tot timpul gasesti articole pe marimea ta sau culoarea preferata la final de reduceri, dar preturile sunt fantastice: pantaloni H&M pe Champs Elysee cu 5 Euro, geanta Guess din piele 20 Euro!
    Si de cand avem cursa aeriana directa Iasi- Paris, let’s go!

  4. alexandra says:

    faina descrierea te pricepi. si noi mergeam sambata in strasburg cand mai aveam si ceva banuti in plus. mai povestete de karlsruhe tot asa frumos a ramas? sau e si mai si? stateam pe strada york. daca ai treaba pe acolo fa cateva poze si pentru mine sa vad cum mai arata. cand te mai intorci in tara?+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.