Indiferența nu-i doare, îi alimentează!
October 29, 2014
Eu cu cine… ăăă… unde… ăăă… cum votez?
October 31, 2014

știți de ce…este bine să votezi, totuși?

 

V de la Vendetta

“Orice alegere [a guvernelor] este determinată de numărul oamenilor care merg să voteze.” ― Larry J. SabatoPendulum Swing

Mergi la vot!

Știu, te vei întreba de ce, ce rost are, toți mint când au nevoie de votul tău.

Așa este, însă mergi ca să le dovedești că votul tău le poate da planurile peste cap!

Nici pe mine nu m-au convins , dar vreau să le arăt că trebuie să țină cont de părerea mea!

Mergi la vot pentru ca votul tău să nu meargă unde nu trebuie.

 

Pe mine, aproprierea alegerilor mă face să-mi amintesc de V de la Vendetta*V for Vendetta.De fiecare dată.

Nu știu dacă ați văzut toți acest film sau ați citit una dintre cărțile care-l inspiră, anume 1984 de George Orwell. Acum doi ani scriam despre ambele:

Controlul absolut asupra societății, utilizarea simbolurilor asupra unei societăți guvernate prin teamă și prin manipularea informației. Nu vă pare oarecum cunoscută situația? Și nu mă refer neapărat la “epoca (!) Ceaușescu”…

Dacă la Orwell situația se prezenta a fi mult mai dramatică, prin manipularea știrilor, fie ele și din trecut – să nu uităm că Winston Smith lucrează la Minitrue [Ministerul Adevărului], unde se ocupă de revizuire istorică a trecutului în conformitate cu trecutul agreat de Partid, nici în Vendetta manipularea informației nu este prea departe, mai ales înspre finalul filmului, când se împlinește un an de când V a chemat poporul să-și decidă singur soarta și ne sunt prezentate mijloacele prin care Sutler și partidul au ajuns la putere: prezentarea știrilor/informațiilor într-o formă eronată, situații fără de ieșire, războaie în alte state ale lumii, situații care pot fi rezolvate de un singur “salvator”…

Conform Dicţionarului de sociologie, manipularea este o acţiune de a determina un actor social (o persoană, un grup, o colectivitate) să gândească şi să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului. Manipularea este o tehnică de propagandă, este o componentă a ei, cealaltă fiind persuasiunea. Manipularea este o metodă prin care ideile propagate sunt acceptate de receptor şi determină formarea unor convingeri noi şi reacţii conforme cu interesele celui care a pus în practică sistemul de propagandă. – Radu Herjeu, Tehnici de propagandă, manipulare și persuasiune în-televiziune.

„Cine controlează trecutul controlează viitorulCine controlează prezentul controlează trecutul”. – George Orwell, 1984.

 

Pentru mine, V nu este un erou, ci personificarea conștiinței civile, a nemulțumirilor, saturării, strigătului  națiunii, păstratorul valorilor care contează și luptătorul pentru libertate.

De asta se tem și de asta mă aflu aici: să vă reamintesc că oamenii sunt cei care dețin puterea.Adevărata putere. Oameni ca mine. Și oameni ca voi.-V în V de la Vendetta

 

 

Nu te am convins încă de ce este bine să votezi, deși niciun candidat nu te convinge?

Să mai încercăm, atunci:

Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar crede că votul său nu contează?Poate că istoria, așa cum o știm, ar fi fost alta.

  • Anul 1776 , Statele Unite ale Americii – Un  vot în plus  decide engleza ca limba oficială a Americii, în loc de limba germană.
  • Anul 1649 – Un vot în plus pecetluiește execuția regelui Charles I .
  • Anul 1923, Germania – Un vot în plus îl desemnează pe Adolf Hitler ca lider al Partidului Nazist.
  • Anul 2002, Irlanda, alegeri generale în Limmerick – Dan Neville câștigă la un vot, iar Michael Finucane pierde la un vot diferență.
  • Cele mai strânse alegeri:
    • 18 ianuarie 1961, Zanzibar: Partidul Afro-Shirazi câștigă printr-un singur vot.
    • 7 august 1979, Mississippi, SUA – Robert E Joiner iese câștigător în fața lui W.H Pyron, cu 133.587 voturi față de 133.582 voturi.
  •  Anul 1902 – Australia este prima țară care acordă femeilor atât dreptul de a vota , cât și dreptul de a fi alese în parlament, la nivel național. Noua Zeelandă acorda, în 1893, femeilor dreptul de a vota.

“Dacă ești plictisit și dezgustat de politicieni și nu te deranjezi să votezi, de fapt votezi pentru acele partide care sunt conștiente că este în interesul lor să te mențină într-o stare de dezgust și să-ți ofere motive să stai acasă. Stai acasă, dar nu te prosti singur că nu votezi.În realitate, nu există nu votez: ori votezi, ori votezi stând acasă și dublând valoarea voturilor altora.” ― David Foster WallaceUp, Simba!

“Un om înțelept nu-și abandonează dreptul la mila sorții și nici nu-și dorește izbanda majorității.” ― Henry David ThoreauOn the Duty of Civil Disobedience

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.