M-am apucat de gătit. Oare mă transform?
November 7, 2011
Mai are rost?
November 7, 2011

Sprechen Sie Deutsch?

Nu, eu, una, nu prea vorbesc germană.  De aceea a trebuit să mă înscriu la cursuri. De altfel, mi-am şi dorit lucrul ăsta. Pentru că germana din anii de gimnaziu şi liceu nu s-a lipit de mine, mi s-a întâmplat să fiu pusă în situaţii incomode aici, în Karlsruhe. Mai ales la cumpărături, când, uneori, eşti nevoit să te conversezi cu vânzătoarele. Te întreabă ceva, tu raspunzi “Ich verstehe Sie nicht. Sprechen Sie Englisch?” şi, drept dovadă că nu le place să vorbească în altă limbă decât aceea cu care au crescut (de, eşti în Germania, de ce să vorbeşti engleză?!), te trateaza cu indiferenţă, deşi tu ai cam vrea să mai afli una alta.

Dar, trecând peste micile incidente de felul acesta, germana e destul de uşoară şi plăcută atunci când ceilalţi colegi ai tăi sunt din 7 ţări diferite, când orele nu sunt încordate şi se glumeste mult şi, mai ales, când realizezi că tu ai mai învăţat odată lucrurile astea, iar acum îţi e mult mai uşor să le reţii. Unde mai pui că le şi poţi pune în practică în fiecare zi.

Şi îmi place! Îmi place să vorbesc alte limbi! Iar Germana e atât de frumoasă, mai ales când începi să o şi întelegi!

Voi ce alte limbi străine mai ştiţi, în afară de engleză?

Share

5 Comments

 1. Anca M says:

  Succes mult la invatat limba germana! Si pe mine ma bate gandul sa incep sa mi-o reamintesc…am facut in liceu dar au trecut ceva ani de atunci…

  In rest stiu franceza, e o limba foarte faina si melodioasa!

 2. Alexandra says:

  Şi eu am făcut germană în liceu dar nu mi-a plăcut deloc şi drept urmare nici n-am reţinut prea mare lucru. Dar mă tentează să fac şi eu nişte cursuri, căci acum îmi cam pare rău că n-am învăţat-o bine la timp.

 3. Cezara says:

  Si mie imi place mult limba germana, am invatat-o mai tarziu pentru ca m-am indragostit de…Germania
  (dar nepracticand-o mi-au cam ruginit cunostintele. Asa ca, continua;)

  Ich wünsche dir Spass, Deutsch zu lernen!)

 4. Cristina says:

  si eu invat germana de cateva luni si chiar acum citeam o poveste 🙂 e chiar important sa gasesti un curs care sa iti placa. eu nu sunt foarte multumita de al meu si sper ca anul viitor sa continui in Germania, dar abia astept sa folosesc tot ce invat acum 🙂 multa bafta si multa rabdare si tie!

 5. alexandra says:

  undde anume faci cursul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.