Brandurile de fashion își dau întâlnire pe Mixed Brands
February 26, 2014
Azi merg la cosmetica
February 26, 2014

Șpaga la români – secretul succesului sau sănătății

M-am gândit mult dacă să scriu sau să nu scriu despre șpăgile la români. Despre obiceiul, rușinea, frustrarea, dezamăgirea, revolta pe care o simte un român, când știe că ceva, să-i spunem notă/operație/contract/premiu depinde de suma de care ești dispus să scapi din portofel, tu sau familia ta.

Nu-i o lege, nu trebuie să minimalizăm eforturile celor care își fac meseria/profesia în virtutea salariilor mizere pe care le au, nu trebuie deci să generalizăm, dar, să fim serioși, când v-ați dus ultima oară la medic fără să-i oferiți un cadou?
Cadoul e împământenit la noi, l-am ridicat la rang de cinste, și, se pare că suntem în topul europenilor în ceea ce privește șpăgile oferite. Un studiu recent al Băncii Mondiale, publicat la începutul lunii februarie arată că, românii plătesc zilnic un milion de dolari ca mită sau ”atenții” pentru personalul medical.Un raport al Comisiei Europene, ne plasează pe noi, românii, alături de lituanieni, ca fiind popoarele cele mai afectate de corupție. Unul din patru români susține că i s-a cerut ”șpagă” contra unui serviciu, în timp ce media la nivel european este undeva la unu la 20.

Trist, dar adevărat, și pentru cadrele medicale care condiționează actul medical de obținerea anumitei sume de bani, și pentru cei care, de teamă să nu rămână ologi pe viață bagă adânc mâna în buzunarul strâmt și-și plătesc anestezii reușite, intervenții chirurgicale ca la carte sau premii cu felicitări la diverse concursuri școlare sau activități extrașcolare.

Să nu ne mințim, există premii luate pe banii părinților, examene trecute pe banii sponsorilor (de regulă tot părinții), trofee obținute în urma unor contracte grase de sponsorizare. Ți-ai dus oare vreodată copilul la un concurs la care premiul I l-a obținut cineva pe nedrept? Dacă da, cum i-ai explicat copilului, pe care îl înveți despre corectitudine, dreptate și alte simțăminte nobile, nedreptatea ce i s-a făcut? Dacă nu, îți poți imagina o explicație bună pentru aceasta?

Există oare soluții la ”șpaga impusă”, la acele nesimțite situații în care ți se explică că cearșafurile trebuie schimbate, că părintele tău va avea nevoie de pansamente noi, că anestezistul nu vine la operație fără X lei sau că ”mâna” a doua costă x lei? Să fie oare o problemă de sistem – imposibil de rezolvat – să fim oare victimele unui sistem bolnav care nu are leac? Oare?

sursa foto: tisrilanka.org

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.