Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău
May 15, 2018
vânzarea-în-ziua-de-azi
Cum stă treaba cu vânzarea în ziua de azi
May 19, 2018

SOS, depresia! O ascunzi sau o tratezi?

Un subiect delicat, despre care ne este teamă sau rușine să vorbim, chiar și acum, în 2018. Până acum, nu am întâlnit pe cineva care să dorească să vorbescă deschis despre acest subiect deoarece societatea, în special cea românească, de regulă cataloghează depresia fie ca pe un moft, o simplă stare proastă sau mai grav, drept nebunie.

Și totuși… Te încurajez, dragă femeie, să nu lași această afecțiune meschină să îți pună stăpânire pe viață. Odată ce te închizi în tine, o să îți fie din ce în ce mai greu să ieși la suprafață.

Din păcate, timp de câțiva ani, am fost și eu acolo. Am cunoscut fețele multiple ale depresiei, am purtat o mască veselă zilnic, chiar dacă în interior îmi venea să urlu.

Îți scriu acum, draga mea, cu rugămintea să fii precaută, să nu calci peste pașii mei, dar mai ales, ca să știi că nu ești singură, că nu e vina ta și nu trebuie să te prefaci că totul e bine.

Uitându-mă în urmă, realizez cât de ușor mi-ar fi fost dacă ar fi fost cineva care să îmi spună că e ok să spun clar și răspicat: ”nu, nu sunt deloc bine” în loc de ”mă simt perfect”.

Depresia e perfidă. Pe mine m-a făcut să văd viețile, relațiile, job-urile celorlați perfecte, iar viața mea… un amalgam de necazuri. Ce-i drept, în momentele acelea nu mergeau lucrurile bine deloc și eram prinsă într-un cerc vicios. Practic, știam care este cauza nefericirii mele, știam ce m-ar ajuta să depășesc depresia, dar nu puteam să ies din situația în care mă aflam. Era de parcă mi s-au lipit tălpile de o podea de smoală și nu puteam să fac nici măcar un pas, în nicio direcție. Cel mai dificil, însă, a fost faptul că am ales să port acea mască a normalității. Cei din jur nu au bănuit niciodată ce luptă era în interiorul meu.

Îți spun acum, draga mea, să nu faci asta. Să nu îți fie teamă. Să te destăinui oamenilor care au capacitatea să te înțeleagă, nu în fața celor care știu doar să arate cu degetul. Dacă te simți tristă, vezi mereu partea goală a paharului și te simți neînțeleasă, ține minte că ai cu siguranță în jur cineva care să te înțeleagă, fie că e vorba de familie, prieteni sau un psiholog.

E greu să dau sfaturi, știu, pentru că fiecare simte că problemele lui sunt altfel, dar eu sunt exemplul că după ani de luptă, depresia poate fi depășită. Pentru mine, identificarea cauzei a fost soluția. Am devenit tot mai conștientă că trebuie să schimb ceva și am prins curaj, am făcut un pas în afara zonei mele de confort și… mi-am câștigat viața înapoi.

Nu am nicio garanție că nu o să ajung din nou în negura depresiei, dar acum sunt pregătită să lupt.

Sursă foto

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.