Prea multă fericire
February 27, 2014
FALS sau ADEVĂRAT? Sexul
February 28, 2014

Să plătești taxe în România. Azi

Am mulți prieteni care au firme, nu firme mari, dar firme care plătesc salarii, încearcă să supraviețuiască în acestă economie de junglă. Am multe cunoștințe care au firme, firme medii care încearcă să treacă prin această ”criză” financiară, cu angajați cu tot.

N-am auzit însă, pe nici unul din ei, în ultimii trei ani, să zică că simt vreo schimbare în bine în mediul de afaceri. Sau că, situația, neagră cum e ea, nu devine mai întunecată pe zi ce trece.

Am citit recent raportul Băncii Mondiale pe un site pe care-l voi adăuga în bookmarks, să mă mai uit când zice cineva că în România e bine.
Din 189 de țări incluse în statistică, România se află pe locul 174 în ceea ce privește ”rapiditatea” cu care reușește un business să tragă curent. Raportul arată negru pe alb că, pentru a-ți trage curent este nevoie de 223 de zile, 7 proceduri și un buget echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor. Incredibil, nu?! Dar, despre curent electric am mai scris pe Belva, indignată de dificultatea pe care eu am întâlnit-o la conectarea la acest serviciu, așa că nu o să mai intru în detalii.

O să scriu de taxe, care nu-s așa de mici cum anunță cu surle și trâmbițe oricine-ar fi la putere, de orice culoare politică, ci ajung la 42,9% din profit. Cu alte cuvinte, din munca ta, din business-ul tău, faci jumi-juma cu statul. Un fel de camătă pe față, la care se adaugă ”atențiile” pe care trebuie să le oferi celor 17 organe de control care-ți trec pragul de cel puțin două ori pe an. Adică, statul, cu organele lui cu tot, ajung să-ți mănânce, mai bine de 50% din ceea ce tu muncești, de dimineață până noaptea.
Dar, ca și cum taxele nu ar fi suficiente, raportul Băncii Mondiale mai arată un lucru, la fel de negru pe alb: care este costul birocratic al taxelor. Adică, cu alte cuvinte, cât timp pierzi și la câte ghișee trebuie să mergi să îți plătești dările, ca să micșorezi șpaga funcționarilor ce-ți calcă pragul. 200 de ore la 39 de ghișee diferite trebuie să pierzi într-un an, ca să fii cu taxele la zi. Și din acest punct de vedere, România îi codașă în clasament: locul 134 în lume, ultimul loc în UE.
Stau și mă gândesc uneori și mă uit la cei pe care-i cunosc cu business-uri și mă întreb cum rezistă tentației de a nu trece totul, de-a-ntregul, la negru.
Mă uit la cei ce cer cu îndârjire bon fiscal sau factură la orice prostie de serviciu, pentru că așa e corect și așa va merge economia înainte și mă întreb oare cât vom mai suporta, noi cu toții, ca cei care-s la putere să ne râdă în față. Grosolan, burlesc și cu nerușinare.

Capul plecat sabia nu-l taie,nu?! E făcut oare pentru români? Până când?

PS: În aceleași condiții, cel mai mare business din România, are taxe și impozite zero!  Suntem chiar așa de orbi? Până când?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.