Ți-ai dat întâlnire cu Moș Nicolae?
November 28, 2011
Astăzi beau o cafea … în alt oraș!
November 29, 2011

Românii sunt deștepți!

Le merge mintea brici. Și noi știm asta. Avem o cultură bogată, tradiții și obiceiuri frumoase, o bucătărie delicioasă, muzică veselă și multe locuri minunate de vizitat. Ce spunem noi despre noi? Noi suntem umili. Nu ne arătăm snobi sau narcisiști ca alte popoare. Noi facem tot posibilul să fim plăcuți, să nu supărăm. De ce? pentru că, din păcate, avem o imagine cu care fiecare dintre noi trebuie să lupte când trece granițele fizice sau virtuale ale națiunii.

Cunoaștem cazurile defăimătoare de prin presa italiană sau franceză la adresa românilor. Ne doare când îi auzim pe străini vorbidu-ne de rău. Și sărim ca arși, dorind să lămurim diferența între român și rrom. Dar nu e asta procedura corectă. Astfel stârnim confuzie și creștem doza de xenofobie. Nu mai bine facem altceva să le demonstrăm că românii sunt oameni de treabă, frumoși, isteți, antreprenori, precoce?

Românii sunt deștepți. Și avem atât de multe exemple de dat și atât de multe personalități de care să fim mândri. Dar până atunci, fiecare dintre noi e un exemplu de frumusețe umană. Cunoaștem mai multe limbi străine, comparativ cu alte popoare, suferim de puține afecțiuni fizice sau psihice, nu suntem viciați, atei sau apatici.

Suntem un popor deștept, care, în ciuda nenumăratelor valuri de cuceritori, a știut să își păstreze identitatea, limba, tradițiile, cultura intacte, nevătămate. Dacă ne-am apărat de Imperiul Otoman cu furci și topoare, oare nu am putea schimba prejudecățile străinilor despre noi?

După cum știți, Google are sugestii automate menite să ajute utilizatorul. În momentul în care tastezi românii sunt, vor apărea o serie de jigniri, precum: “proşti”, “păduchioşi” şi “hoţi”, pe google.com: “scum”, “ugly”, “rude” şi “not white”, iar pe google.fr: “des voleurs de poules”, “des voleurs” sau “racistes”.

Am asistat deja la deșteptarea românilor anul trecut prin Batonul de Ciocolată Rom, anul acesta se dorește deșteptarea românilor și pe internet. Deci ce este de făcut?

Provocarea este următoarea: până pe 1 Decembrie, românii sunt invitaţi să caute pe Google sintagma „românii sunt deștepți” în cât mai multe limbi: „les roumains sont intelligent”, „romanians are smart” etc. Cu cât se efectuează mai multe căutări cu această sintagmă, cu atât mai mult vor crește şansele să schimbăm sugestiile automate generate de motorul de căutare. Şi, în final, să schimbăm și imaginea românilor pe internet.

Eu una, pe unde am călătorit (Irlanda, Franța, Grecia și acum Danemarca), am încercat să schimb ideile preconcepute pe care le au străinii la adresa noastră. Și de cele mai multe ori, mi-a reușit. Partea bună este că nu sunt singura. Am cunoscut mulți străini care erau foarte încântați de români: ”da, am prieteni români. Sunt foarte de treabă și te distrezi cel mai bine cu ei și nu doar pentru că au pălincă!” Dar cum nu putem lua fiecare străin în parte la convins, eu zic să susținem Campania Rom și Deșteptarea Românilor și pe internet!

Deschidem google și….spor!

sursa foto: flickr.ro

Share

18 Comments

 1. […] de gazduire web nelimitata la Hostgator – cu doar 1 cent sau vezi sursa acestui articol Românii sunt deștepți! | Belva.ro – Răsfăţată 365 de zile pe an Alte articole asemanatoareOana si Marioara Zavoranu, razboi pe Facebook! Cine are cei mai …Mark […]

 2. Măneanu Varvara Magdalena says:

  Sunt o susţinătoare a proiectului româniisunt destepti.ro. şi toată viaţa am promovat modul de viaţă tradiţional românesc(modul de viaţă la ţară) model de supravieţuire aplicabil şi în societatea mileniului trei. Muzeele de etnografie românească, colecţiile de artă populară, toate muzeele noastre sunt pline de milioane de exemple care demonstrează calităţile românilor, frumuseţea sufletească talentele artistice, tehnice ceea ce îi plasează pe români la loc fruntaş în galeria popoarelor lumii.

 3. Catalina says:

  mă bucur sincer să știu că există români care apreciază românii, mulțumesc pentru comentariu!

 4. panda says:

  Catalina, de acord cu tine: romanii sunt destepti si umili. Ne-am pastrat oare identitatea in ciuda nenumaratelor valuri de cuceritori? Daca e sa ne referim lingvistic, cum au sarit romanii pe noi, cum ne-am adaptat la mediu, si am adoptat limba latina.Apoi, pana in sex xix am fost influentati de germani, machiari, francezi, si turci. Daca mai adaugam si influenta engleza, rezulta ca cel putin, din punct de vedere lingvistic, am fost (:P) open minded!
  In afara granitelor tarii simtitm ca trebuie sa luptam,sa ne castigam in primul rand respectul. De exemplu, ca femeie romanca, ai de demonstrat faptul ca poti face si altceva in afara de prostitutie(vezi germania, elvetia, spania, italia, anglia)sau maritat din interes. De observat ca nu m-am referit la rromi. Avem si noi destule poame!

 5. panda says:

  ps: faina initiativa ‘romanii sunt destepti’, dar de ce numai acum? De ce nu si in timpul anului? Nu sunt Gica Contra, dar hai sa ne mandrim ca suntem destepti nu numai inainte de 1 decembrie. Punem pariu ca pe , sa zicem 7 decembrie, nu o sa ne mai simtitm asa destepti?

 6. panda says:

  ups!
  Recitind, am vazut ca machiarii ne-au influentat, si nu maghiarii.
  *Spania, Germania, Anglia, Italia, Elvetia,etc. 😀

 7. Catalina says:

  @Panda: mereu mă bucur când primesc comentarii la articole. nu mă refeream neapărat din punct de vedere lingvistic când am scris despre ”păstrarea identității”. este normal să se fi preluat anumite aspecte, mai ales în părțile aflate sub cucerire îndelungată (Transilvania sub Imperiul Habsburgic, mai târziu Austro-Ungar). cât îi privește pe romani, nu exista poporul român înainte, deci nu putem vorbi despre pierderea identității românești, ci pe cea dacică. dar, per total, poporul român nu s-a convertit integral de-a lungul istoriei. și apoi, partea cu ”poamele”, da, e drept, sunt excepții, așa cum nu există doar alb și negru.

  de campanie, nu știu ce să îți spun, probabil că e la fel ca și cu Sf. Valentin/Dragobete. iubim persoana de lângă noi tot anul, dar trebuie să existe o zi în care să fim mai speciale. așa și cu 1 Decembrie, ești român în fiecare zi, dar doar în acea zi, ai voie să faci paradă 🙂

 8. panda says:

  Tocmai pentru ca m-am gandit ca despre romani nu poti vorbi doar in alb si negru, ci si in noante de gri(pentru ca daca m-as fi referit la parti tehnice, care tin de dezvoltare, de exemplu, ma concentram prea mult pe noantele de negru), m-am referit la partea lingvistica, si pentru mine e importanta. Felul in care se exprima un popor, modul in care o face, cuvintele pastrate, etc, si in general limba e parte din natiune.In momentul in care preei anumite aspecte, inseamna ca renunti la ceva, ca sa inlocuiesti cu altceva, nu?

  Si deci, suntem mandri si destepti doar o zi pe an?Si ne rasfatam cu fasole, bere si vin?

 9. Cred ca am vrea cu totii sa schimbam imaginea romanilor in lume cu un click si, desi imi place ideea campaniei, eu cred ca este foarte eficienta si metoda face-to-face. Fiecare dintre noi cand iesim din tara trebuie sa fim mandri ca suntem romani si sa le aratam si celorlalti. Peste tot unde am fost am intalnit straini curiosi sa afle mai multe despre cultura si tara noastra si multi dintre ei aveau deja o parere buna despre noi fie ca aveau relatii amicale sau profesionale cu romani. Cu o floare nu se face primavara, dar pas cu pas se poate parcurge o distanta mare…

 10. Catalina says:

  @Panda: este adevărat că, terminologic vorbind, există multe prelurări din alte limbi. dar acest fenomen nu se întâmplă exclusiv cu limba română. atât timp cât marea majoritate încă vorbește limba română, unii aș spune, chiar corect, nu cred că suntem ca națiune într-un mare pericol.

  apoi, eu una nu mă simt deșteaptă doar o zi pe an. în ce privește campania, situația e mai complexă, intervin amănunte ce țin de planificare, etc. desigur, fasolea, berea și vinul constituie și ele un răsfăț. atât timp cât tu știi să te răsfeți, nu este important ce alegi! 🙂

 11. Mariana says:

  Mari cercetatori romani
  Cercetarea stiintifica din Romania reprezinta un domeniu complex si bogat iar cercetatorii romani s-au distins de-a lungul timpului in multiple domenii ale cercetarii fundamentale si aplicate. Romania detine pionieratul in diferite ramuri ale cercetarii stiintifice, ale tehnicii si ale ingineriei iar numele multor savant romani ocupa astazi un loc de cinste in randul marilor cercetatori ai istoriei. In cele ce urmeaza EURAXESS isi propune sa prezinte o trecere in revista a celor mai prestigiosi oameni de stiinta din Romania, cu contributii inseminate la cercetarea stiintifica din Romania si din lume. Aceasta lista este actualizata periodic, scopul EURAXESS fiind furnizarea unor date cat mai concludente si exhaustive cu privire la domeniul cercetarii stiintifice din Romania.

  HENRI COANDA (1886 – 1972)

  Fascinat de inca de mic de curentii de aer, cercetatorul roman Henri Coanda a reusit primul zbor aeroactiv din lume, patentand si construind un aparat de zbor propulsat de un motoreactor. In perioada 1908 – 1910, Coanda duce o bogata activitate savanta la Paris in domeniul aerodinamicii experimentale, printre inventiile sale numarandu-se un dispozitiv pentru lansarea torpilelor aeriene, un aparat cronofotografic pentru inregistrarea deplasarilor de aer in jurul corpurilor fuzelate, rezervorul de benzina din beton si altele. Cu toate acestea, cea mai mare realizare a savantului roman a fost inventarea si pilotarea primului avion cu reactie din lume, prezentat in luna octombrie a anului 1910, cu prilejul celui de-al doilea Salon Aeronautic de la Paris. La data de 19 decembrie 1910, in cursul primului zbor aeroactiv din lume, in urma observarii comportamentului fuselajului, omul de stiinta roman noteaza un fenomen ce avea sa-i poarte numele, “efectul Coanda”, brevetat in anul 1934.

  NICOLAE PAULESCU (1869 – 1931)

  Om de stiinta roman, medic si fiziolog, avand meritul de a fi descoperit insulina (denumita initial “pancreatina”), hormon folosit in combaterea diabetului. In ciuda meritului incontestabil al descoperirii substantei mai sus amintita, precum si a recunoasterii primite din partea comunitatii stiintifice internationale, cercetatorul roman a fost vitregit de Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina din anul 1923. Din pricina unor scrieri antisemite, cercetatorul roman isi crease o reputatie defavorabila la acea vreme, determinand comitetul Premiului Nobel sa acorde credit pentru descoperirea insulinei unor savant din Canda, Grant Banting si J.J.R. Macleod, in ciuda protestelor comunitatii oamenilor de stiinta din intreaga lume. Ulterior, Nicolae Paulescu a fost recunoscut drept descoperitorul insulinei, insa decizia comitetului Nobel cu privire la distinctia pentru fiziologie si medicina din anul 1923 a ramas nerevizuita.

  AUREL VLAICU (1882 – 1913)

  Inginer roman, pionier al aviatiei romane si inventator de prim rang. Incurajat de experientele facute cu zmeul de diferite forme si marimi, Vlaicu a construit un aparat zburator, pe care l-a prezentat ministrului instructiunii, Spiru Haret. In urma acestei demonstratii, Vlaicu a primit sprijinul Casei Regale pentru a-si continua cercetarile in domeniul aeronauticii. Sub acest inalt patronaj, cercetatorul roman a proiectat, construit si pilotat doua avioane monoplane, “Vlaicu I” si “Vlaicu II” si a indeplinit misiuni de observatie aeriana. In plus, la comanda companiei britanice Marconi, Aurel Vlaicu a livrat in 1913 primul avion de constructie metalica din lume. In incercarea de a traversa Carpatii la bordul propriului aeroplan, “Vlaicu II”s-a prabusit langa Campina, in anul 1913.

  TRAIAN VUIA (1872 – 1950)

  Inventator roman, pionier al aviatiei mondiale, Traian Vuia a devenit in 1906 primul om care a reusit sa se desprinda de sol cu un aparat mai greu decat aerul, decolat prin forta motorului, devenind astfel pionierul zborului mecanic. Aeroplanul cu care romanul a reusit performanta mai sus amintita se numea “Vuia I”, fiind inventive proprie iar zborul a avut loc in apropiere de Paris. In continuarea succesului initial, Vuia avea sa breveteze o serie de alte inventii, printer care cele mai importante sunt un generator de abur si doua elicoptere.

  GEORGE EMIL PALADE (1912 – 2008)

  Om de stiinta american, de origine romana, medic specialist in domeniul citologiei si laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina in anul 1974, precum si al Medaliei Nationale pentru Stiinta a Statelor Unite ale Americii in anul 1986. Fiind singurul roman laureat al Premiului Nobel, cercetatorul G.E. Palade este considerat astazi parintele biologiei celulare moderne. Omul de stiinta de origine romana a realizat importanta microscopiei electronice si a biochimiei pentru domeniul citologiei. Descoperirea structurilor celulare responsabile cu sintetizarea proteinelor, denumite “ribozomi” sau “granulele lui Palade” reprezinta o contributie fundamentala la cercetarea stiintifica internationala, aducandu-i cercetatorului roman Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina a anului 1974.

  ANA ASLAN (1897 – 1988)

  Om de stiinta roman, medic specialist in gerontologie, academician si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, Ana Aslan a inventat produsele geriatrice “Gerovital H3” si “Aslavital”, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu). Numeroase personalitati de talie mondiala au urmat tratamentul cercetatorului roman Ana Aslan, in speranta tratarii semnelor imbatranirii, precum J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, Salvador Dali, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, sotii Ceausescu sau Konrad Adenauer sau Mihail Gorbaciov.

 12. Catalina says:

  mulțumesc, Mariana, pentru această listă de români deosebiți. părerea mea e că enumerarea vorbește de la sine în a arăta cât de mulți români au adus o schimbare și să ne facă să gândim de două ori înainte să îi/ne criticăm.

 13. claudiu says:

  imi pare rau sa te anunt…dar romanii sunt orice numai destepti nu…
  proverb italian: “nu toti romanii sunt hoti…dar toti hotii sunt romani.”

 14. Catalina says:

  și mie îmi pare rău că tu accepți această părere/proverb!

 15. Iuliu says:

  Cred ca reactia la ce SPUN ALTII ca ar fi cautat ALTII despre romani e exagerata. Poate ar fi cazul sa ne preocupam mai putin de spoiala aratata pe net si mai mult pe lucruri concrete facute in tara. Poate vreti sa stiti ce sugereaza google pentru “americans are…” sau “germans are…”? Si nu face nimeni nicio tragedie nationala din asta!

  Citeste articolul complet, documentat si cu imagini, la http://mediatecforum.blogspot.com/2011/11/romanii-sunt-destepti-campanie-stupida.html

 16. […] nivelul nostru sunt alţii, mai ales la capitolul cultură generală şi isteţime (apropo de „Românii sunt deştepţi”) […]

 17. Mariana says:

  Daca Claudiu considera ca nu este destept este ptoblema lui, imi pare rau pentru el …
  A citat proverbul italienilor .. probabil italienii au uitat de mafia lor iar Claudiu nu a auzit de ea.

 18. marian mogosanu says:

  daca s-ar scrie cate o carte despre fiecare ROMAN DESTEPT am umple toate bibliotecile celor care andraznesc sa ne considere altfel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.