Nuntă pentru bani?
September 15, 2010
Biscuiți cu budincă
September 15, 2010

Regina Margot – Alexandre Dumas

Nu v-aţi dorit măcar o dată să fi trăit în epoca în care femeile purtau rochii cu crinolină şi corset de te îmbrăcai o săptămână şi tot atât îţi lua să te dezbraci? Dar şi când îţi făceai apariţia în sala de bal şi toate privirile erau aţintite asupra ta …

Eu îmi doream să fiu prinţesă sau regină sau marchiză, într-o epocă în care până şi dragostea era altfel, dar şi obiceiurile şi oamenii. Aceştia iubeau mai intens, mai pur şi mai dezinteresat. Încălcând orice regulă în numele iubirii, se duelau, renegau familia.

De ce sunt atât de încântată de epoca aceea? Ei bine recent am trăit-o citind unul din romanele lui Alexandre Dumas. Evident că am descoperit şi un personaj încântător, cu personalitate de care poate aţi auzit: regina Margot.

Ca să vă inncit la lectură, deşi nu aş vrea să vă destăinuiesc toate tainele aş adăuga faptul că vei descoperi viaţa Franţei secolului XVI, traită la Louvre, cu poveşti de dragoste şi intrigi specifice vremurilor. E remarcabil zugrăvită o parte importantă a istoriei statului francez măcinat de războaie civile în care nu lipsesc luptele pentru tron.

Din acest roman nu aş putea spune că doar regina Margot este cea care mi-a atras atenţia, deşi ea este personajul principal şi memorabil. Am rămas impresionată de faptul că toate femeile din roman sunt prezentate ca firi puternice, sigure pe ele, realiste, capabile să lupte pentru dragostea lor sau familie indiferent de impedimente, ieşind cu mult tact şi creativitate din situaţii limită ce puteau fi compromiţătoare. Erau implicate în viaţa politică a statului ajungându-se uneori ca ele să aibă ultimul cuvânt, demonstrând că decizia lor este cea mai bună. Dumas a avut curajul de a prezenta un stat în care femeile dădeau impresia bărbaţilor că ei conduc dar totul era bine strunit de ele! Şi totuşi, eu dacă aş fi regină, aş vrea să fiu regina Margot!

Pe de altă parte citind romanul m-am şi amuzat, am învăţat şi ceva istorie şi sper că măcar una din femeile acelei epoci te va insira aşa cum m-a inspirat pe mine Margot.

Share

6 Comments

 1. oana says:

  Eu iti recomand si “Cele doua Diane”, tot de Alexandre Dumas

 2. Alexandra Marian says:

  Am notat! Multumesc mult Oana.

 3. Irimia Ovidiu says:

  Da ai dreptate 😀 ” Dumas a avut curajul de a prezenta un stat în care femeile dădeau impresia bărbaţilor că ei conduc dar totul era bine strunit de ele!” … oricum din punctul asta de vedere Caterina era mai smechera ..ca s o dau pe sleau .. :))

 4. 🙂 Evident la ca Caterina ma gandeam…ajunsese sa ma enerveze cand vedeam ce planuri diabolice reusea sa scotoceasca de fiecare data!

 5. byanca says:

  eu vreu sa stiu cat costa romanu asta sau daca se poate cumpara :d:D