prospect de femeie
Prospect de femeie
November 24, 2016
City break în Barcelona
November 28, 2016

Râsul: cea mai ieftină terapie

O ascultam azi pe Mariana Nichitean în timp ce administra, ascultătorilor Viva FM, doza de educație. Printre altele am reținut faptul că există studii care indică un număr mediu de râsete de care are nevoie un om pe parcursul unei zile pentru a avea un tonus pozitiv, respectiv 17,5. Ca să nu vorbim de jumătăți de măsură sau jumătăți de râsete, hai să rotunjum la 18. Cam de 18 ori pe zi ar trebui să râdem.

 
Când râdem se descarcă în organismul nostru endorfina, cunoscută și sub denumirea de “hormonul fericirii”. Totodată râsul influențează în mod pozitiv sistemul imunitar prin eliminarea stresului. Ca urmare este relaxant și benefic pentru psihic reducând nivelul de anxietate și depresie. E important să ne distrăm, să căutăm compania oamenilor care ne stârnesc râsul sau împreună cu care să râdem, atât timp cât e o chestiune de amuzament și nu face rău nimănui.

 
Mi s-a întâmplat de mai multe ori să primesc, de la persoane diferite, complimente cu privire la firea mea veselă, jovială. Eu nu mă consider a fi așa, deși îmi place să fiu deschisă și să împărtășesc celor din jurul meu povești amuzante care să ne încarce bateriile cu bună dispoziție. Am multe zile în care nu mă simt deloc veselă și pozitivă. În aceste zile mă întreb: “ce văd cei din jurul meu când afirmă asta și eu nu văd ? De ce nu mă simt așa cum mă văd ei?”

 
Odată cu citirea diverselor materiale pe teme de dezvoltare personală am învățat că uneori poate fi benefic să renunțăm la propriile filtre și să încercăm să ne vedem prin ochii sau filtrele celorlalți. Astfel, putem afla lucruri noi despre propria persoană , descoperim laturi ale peronalității noastre de care nu eram conștienți și ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Luând toate astea în considerare, am scos dintr-un sertar plicul cu bilețelele cu feedback-ul dat de colegii mei de la cursurile de NLP Practitioner și le-am recitit. La finalul “lecturii” am constatat că zâmbetul mi-a pus stăpânire pe față, ca o confirmare a ceea ce tocmai am citit. Veselă, zâmbăreață, jovială, toate astea repetându-se în viziunile colegilor despre mine.

 
Atunci am decis ca de câte ori am senzația că nu sunt o persoană veselă să deschid acel plic și să îmi găsesc motivația acolo. Plicul cu bilețele a devenit în timp o ancoră care contribuie la a-mi menține pozitivismul la nivel optim. În plus, am decis să caut cât mai des compania oamenilor cu care mă simt în largul meu, pentru că, chiar și atunci când încep să îmi spun of-ul, prietenii mei știu cum să mă facă să râd, de obicei de partea ironică a situației. Și cum râsul e molipsitor, dacă râd ei, râd și eu și reciproca. Unde mai pui, că e cea mai ieftină terapie pe care poți să o faci și nu are efecte secundare negative.

 
Vă las cu o vorbă care mie îmi place foarte mult și vă invit să râdeți cât mai des și cât mai sincer, cu toată inima:
“Nu încetezi să mai râzi din cauză că îmbătrânești. Îmbătrânești din cauză că încetezi să mai râzi.”

 

 

Sursa foto: blackchiropractic.com.au

Share
Irina Butnaru
Irina Butnaru
O zgubilitică ce își pavează drumul prin viață cu intenții bune și zâmbete. Cam asta sunt eu. Împăciuitoare de cele mai multe ori și revoltată de nedreptăți atunci când le constat. Simt că tinerețea e o stare de spirit și nu are legătură cu vârsta, iar atunci când contextul permite, condimentez totul cu năstrușnicii și naivitate de copil. Sunt convinsă că totul se întâmplă cu un motiv și la momentul potrivit. Mereu în căutarea echilibrului și a soarelui de dincolo de nori, mă încăpățânez să văd partea pozitivă a oamenilor sau a situațiilor ce par a fi doar negative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.