La mulți ani, Alexandra!
February 19, 2011
În cinstea micilor şi marilor bucurii
February 21, 2011

Psiholog vs Shrink

Noua mea pasiune este să urmăresc seriale tv. Şi cam în 90% din seriale, exista un personaj (sau mai multe) care se duce la psiholog în mod regulat. În unele cazuri, personajul respectiv are probleme grave (moartea părinţilor, viol, dependenţă de droguri sau alcool, etc.) dar mai există şi personaje care se duc la psiholog pentru că simt nevoia să discute cu cineva care ar putea să le ofere un sfat bun.

Asta, bineînţeles, se întâmplă cu regularitate în afara graniţelor. În România, în schimb, vizita la psiholog este considerată un ultim remediu într-un caz extrem. De ce? Pentru că unii oameni consideră că sunt bani aruncaţi în van. „Dacă vrei un sfat, cere-l prietenilor sau rudelor! Cu ce te poate ajuta un străin?”. Greşit! Acel străin, pe lângă faptul că a tratat oameni de 100 de ori mai „distruşi” ca tine, are şi o diplomă în acest domeniu (şi nu a obţinut-o  doar pentru a folosi-o pe post de tablou). Ok, sunt de acord, în unele cazuri, e bine să-ţi întrebi apropiaţii, în primă fază. Dar dacă astfel nu rezolvi nimic şi momentul de criză nu trece, ar fi indicat să apelezi la un specialist!

La americani, de exemplu, totul e atât de simplu. 8 persoane din 10 au programare la „the shrink” şi nu consideră acest consult ca pe ceva ieşit din comun. Pentru ei este doar o modalitate cât se poate de firească de a ieşi din impas, de a primi ajutor.

Voi ce părere aveţi? Este util un consult psihologic sau românii noştri au dreptate în a nu-şi arunca banii pe aşa ceva?

Sursa foto

Share

4 Comments

 1. Foarte bine ai punctat. Da, consider că un consult psihologic nu strică nimănui și este chiar binevenit. Pe lângă cele expuse de tine aș mai adăuga încă ceva: un psiholog, “un străin”, are capacitatea de a nu-și transpune propriile experiențe peste experiențele povestite de pacienți, deci opinia sa va fi una de 1000 de ori mai bună decât a unei prietene apropiate sau a unei rude.

 2. Catalina says:

  dacă e vorba de un psihoterapeut cu experiență, nu doar cu o diplomă, atunci e cât de poate de necesar să mergem, fiecare dintre noi, nu doar cei care au probleme. nici nu ne dăm seama de câte probleme chiar avem decât discutând cu un specialist, pentru că totul se explică și totul se poate rezolva, măcar atenua dacă nu. cunosc personal psihoterapeuți din afară și psihologi de la noi și e o diferență imensă. și nu e vina individului, ci a sistemului. acolo, ca să poți profesa, ai nevoie de vreo 3 ani de practică (voluntară). la noi, nici nu știu dacă se face practică…un exemplu e consilierul din fiecare liceu, la care te duci cu o dramă și ea te pune să faci testul culorilor…:|

 3. Cristi says:

  Cred ca sunt niste notiuni care vor produce confuzie, nu este vorba de “consult” la psiholog, deoarece nu face consultatii, vii, spui problemele si iti pune un diagnostic, psihologii nu se ocupa cu asa ceva. Ei fac CONSILIERE, te consiliaza pentru ca tu sa ajungi sa iti gasesti raspunsurile care te ajuta sa treci peste o anumita problema.

  Este mai bun sfatul ei fiindca are o diploma….chiar? Legat de diploma, daca o persoana are diploma sau e licentiata in psihologie asta nu inseamna ca e si un psiholog bun, in acest domeniu chiar nu conteaza diploma aia, sunt prea multe lucruri pe care trebuie sa le aiba un psiholog ca om pentru a putea performa bine, aceasta meserie nu e pentru oricine.

  Se face stagiatura si in Romanica, iar cei care ajung sa fie profesionisti cu adevarat sunt cei care fac formarile pe psihoterapie pe anumite subiecte de care vor sa se ocupe.

  Sa nu va inchipuiti ca termina o facultate si gata isi poate deschide cabinet si profeseaza.

  @Catalina, cea care te pune sa faci testul culorilor este cea care are doar diploma si atat.

 4. Axlandra says:

  @Cristi:
  Conform Dex: CONSULTÁ, consult, vb. I. 1. Tranz. A întreba, a cere o părere, un sfat; a lua avizul unei persoane autorizate. ♦ Refl. a se sfătui cu cineva. 2. A cerceta, a examina un text, un izvor etc. pentru a se informa sau a se documenta. – Din fr. consulter, lat. consultare.

  Deci nu cred ca am folosit cuvantul atat de gresit incat sa scrii cu litere mari CONSILIERE. stiu sa citesc si ce-i scris cu litere mai mici 😉 Asta in primul rand.In al doilea rand, am pus accentul pe “diploma” pentru a scoate in evidenta experienta si studiile pe care le au in plus acesti psihologi fata de prietenul cel mai bun sau vecina de peste drum. Sunt constienta ca nu oricine termina facultatea de psihologie devine automat un expert.
  O zi frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.