De ziua mea, cadoul e pentru voi!
November 25, 2017
scrisoare pentru doua iubiri
O scrisoare și două povești de dragoste
December 5, 2017

Când lucrurile nu merg chiar așa cum ți-ai propus…

bonjour tristesse

Bună, tristețe! Numele meu este… exact ca al tău! Cam asta e Francoise Sagan, copilul teribil al scenei culturale franceze din anii 50-60, cu o viață plină de succes, încununată de nenumărate premii pentru activitatea sa intensă ca scriitoare.

Bonjour tristesse, romanul său de debut și, totodată, cel care a răscolit destinele unei întregi generații, este cea de-a doua carte pe care o citesc de la Sagan, după Vă place Brahms?. Ce-i drept, mi-a plăcut mai mult prima, dar asta doar pentru că m-am regăsit mai ușor în scenariul ei și în vârsta eroinei. Asta nu înseamnă că Bonjour tristesse nu este un roman de excepție, așa cum este catalogat încă de la apariția lui. Este, fără doar și poate, revoluționar, răvășitor și extrem de trist. Nu degeaba s-a vândut în peste două milioane de exemplare, a fost tradus în douăzeci de limbi și a fost ecranizat deja de trei ori până acum.

Cine e eroina din romanul lui Sagan? Faceți cunoștință cu Cecile, o tânără de 17 ani, căruia i-a murit mama și care locuiește acum cu tatăl său, omul cu care are cea mai specială relație. Tatăl său este un adevărat Don Juan, care își schimbă frecvent iubitele, dar care are grijă ca de ochii din cap de cea mai importantă femeie din viața lui – Cecile, fiica sa.

În vara în care Cecile are frumoasa vârstă de 17 ani, își petrecerea vremea în casa de vacanță de la mare, alături de tatăl său și de iubita lui, Elsa, o tânără pasionată de lux și de mondenități. Totul merge bine până când în casa de vacanță își face apariția Anne, o veche prietenă de familie și, totodată, o femeie stilată, educată și cultă, care o pune inevitabil într-o lumină extrem de proastă pe Elsa cea neexperimentată.

Când vede că tatăl său se îndrăgostește de Anne, iar aceasta își face ușor-ușor loc în viața lor, impunând noi reguli total absurde pentru o rebelă de 17 ani, Cecile întocmește un plan elaborat prin care vrea să o scoată din schemă pe Anne cea băgăreață. Se folosește de Cyryl, iubitul său mult prea amorezat de ea și de Elsa, tânăra cea naivă, îndrăgostită de mirajul vieții alături de un bărbat mai în vârstă.

Doar că planul lui Cecile ia o cu totul altă întorsătură, iar ea își dă seama în cele din urmă de durerea pe care o provoacă. Plină de remușcări, încearcă să îndrepte cumva lucrurile, însă, din păcate, e prea târziu, pentru că ceea ce a început ca un joc de adolescentă se transformă în… moartea unui om.

Cine și cum moare? Ce se întâmplă cu Cecile? Care sunt lecțiile acestui roman de impact? Găsiți toate răspunsurile în cartea Bonjour tristesse, disponibilă la reducere pe Libris.ro!

Foto: shutterstock.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *