Scrisoare către El
November 20, 2014
Prea mult condiţional-optativ între noi
November 24, 2014

Proiectul Jane Austen

Proiectul Jane AustenÎmi propun să demarez un proiect dedicat  îndrăgitei romanciere britanice Jane Austen. Ideea nu îmi aparține, dar intenționez să o duc un pic mai departe decât cea inițială din filmul care m-a inspirat. Așadar, totul a inceput cu filmul The Jane Austen Book Club (2007) pe care l-am văzut în urmă cu aproximativ trei ani și pe care l-am revăzut, din întamplare, recent (prin octombrie 2014). Cu fiecare vizionare mi-a plăcut din ce în ce mai mult. În plus, în coloana sonoră, am redescoperit-o pe Madeleine Peyroux pe care o ascult de atunci în fiecare dimineață, cafeaua devenind mai aromată pe acorduri de jazz.

Pe scurt, filmul este o comedie romantică, are o distribuție de excepție și se învârte în jurul celor șase romane scrise de Jane Austen și a unui club de lectură format din șase membri, fiecare din ei cu principii, dorințe, motivații și caractere extrem de diferite. În șase luni cei șase membri citesc romanele lui Jane Austen, timp în care se petrec despărțiri, împăcări, apar iubiri noi sau se regăsesc cele vechi. Fiecare personaj descoperă nu numai un univers al fiecărui roman citit, dar și propriul univers. Astfel, când cinci femei și un bărbat se întâlnesc pentru a discuta îndrăgitele romane ale scriitoarei britanice, își dau seama că suferințele romantice suferite de Emma, domnul Darcy și surorile Bennet nu diferă foarte mult de propriile lor suferințe. Găsind o sursă de confort, umor și înțelepciune în paginile cărților, dar și în ceilalți membri ai clubului, fiecare dintre ei descoperă că, în probleme de iubire, tot ce trebuie să facă este să se întrebe: “Ce ar face Jane ?”

Prin urmare, mi-am propus să demarez, pentru cultura mea generală, pentru plăcerea de a citi și mai apoi de a viziona filme, proiectul Jane Austen. Acesta se va desfășura tot pe parcursul a șase luni, fiecare lună fiind dedicată unui roman (chiar dacă unele din ele sunt mai stufoase decât altele). Din dorința de a duce ideea filmului mai depate, voi căuta ulterilor lecturării romanului, ecranizări ale acestuia, pentru a face o comparație între carte și film. Evident că, știm cu toții, filmele sunt întotdeauna mai puțin reușite decât cărțile, în primul rând pentru că nu transmit la fel de multă emoție, iar ecranizările, de cele mai multe ori, nu coincid cu imaginea pe care fiecare din noi o are în minte în corelație cu ceea ce citește.

Încă nu mi-am propus să formez la rândul meu un club cu a cărui membri să dezbat pe marginea celor șase cărți și/sau ale ecranizărilor aferente, dar chiar și dacă va fi doar pentru mine, voi face tot posibilul să duc la bun sfârșit acest proiect.
Dacă va fi unul de succes, voi continua cu un alt proiect poate la fel de incitant. Depinde cât de savuros mi se va părea să citesc timp de mai multe luni același autor. Dacă voi ajunge la concluzia că e mai bine să alternez genurile literare și autorii, probabil că nu voi continua cu un proiect asemănător. Dar eu sper să fie un proiect de răsfăț și destindere pentru că mai am și alți autori în gând pentru ceva asemănător.
Proiectul îl voi începe pe 1 decembrie și sper să îl finalizez cu succes pe 31 mai. La finalul proiectului, voi revedea filmul care m-a inspirat în demersul acesta de îmbogățire spirituală și culturală, cu convingerea că voi întelege mult mai bine pasajele în care protagoniștii discută pe marginea îndrăgitelor romane.

Planul de lecturare l-am gândit astfel:
1-31 decembrie 2014 – Rațiune și simțire
1-31 ianuarie 2015 – Parcul Mansfield
1-28 februarie 2015 – Mândrie și prejudecată
1-31 martie 2015 – Persuasiune
1-30 aprilie 2015 – Mănăstirea Northanger
1-31 mai 2015 – Emma

Sunt deschisă la sugestii iar dacă vă regăsiți în ideea propusă, vă invit să vă alăturați. Cine știe, poate chiar facem împreună un club, iar propunerile de proiecte vor fi diverse și creative. Lectură plăcută!

Sursa foto: personal

Share
Irina Butnaru
Irina Butnaru
O zgubilitică ce își pavează drumul prin viață cu intenții bune și zâmbete. Cam asta sunt eu. Împăciuitoare de cele mai multe ori și revoltată de nedreptăți atunci când le constat. Simt că tinerețea e o stare de spirit și nu are legătură cu vârsta, iar atunci când contextul permite, condimentez totul cu năstrușnicii și naivitate de copil. Sunt convinsă că totul se întâmplă cu un motiv și la momentul potrivit. Mereu în căutarea echilibrului și a soarelui de dincolo de nori, mă încăpățânez să văd partea pozitivă a oamenilor sau a situațiilor ce par a fi doar negative.

2 Comments

 1. Paulina says:

  Ok deci incepem de pe 1 cu Ratiune si simtire 🙂

 2. Irina Butnaru says:

  Buna, Paulina! Ma incanta faptul ca mi te alaturi in proiectul acesta!
  Exact, incepem cu Ratiune si simtire pe 1 decembrie 2014.
  E inceput de luna, inceput de saptamana, in plus e si zi libera.
  Perfect pentru cei cu o usoara forma de OCD, ca mine!
  Multumesc pentru tovarasie si spor la lecturat! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.