Acum, ce fac?
April 29, 2013
Două biciclete și un instinct
May 3, 2013

Pro sau contra fond de ten

Pro – Crina Penteleychuk

Am fost mereu o adeptă a naturaleței. Mai ales în ceea ce privește femeia. Nu mi-au plăcut niciodată extra-fardatele și nici eu nu îmi amintesc să mă fi extra-fardat/machiat vreodată, decât, poate, pe la vreun bal mascat sau în adolescență când habar n-aveam cu ce se mănâncă machiajul ăsta.

Și acum, admir femeile naturale, îngrijite, fără nimic strident pe ele. Și eram contra fondului de ten cu toată ființa mea. Toate femeile pe care le observam că folosesc fondul de ten arătau ca o masă de la o brutărie care nu a fost curățată. „Fețe făinoase” cum le spuneam eu.

Mai vedeam din când în când câte o don’șoară care aplica fond de ten de o culoare mai închisă numai până la bărbie și când ridica frumușel capul se vedea „demarcajul” imens de culoare, sau nu ajungea fondul de ten până înspre urechi sau peste fondul de ten era aplicat un blush puternic (adică de la tâmple până în colțurile gurii) neapărat cu tentă cărămizie.

Și am zis că eu niciodată nu am să folosesc fondul de ten. Probleme cu tenul nu aveam cine știe ce, așa că eram asigurată. Dar am primit cadou un fond de ten, din ăla de fițe. Și m-am dat cu el. Și arătam ca dracu sau nu eram eu obișnuită cu mine. (Niciodată să nu faceți cadou un fond de ten cuiva decât dacă îi știți marca și nuanța folosită).

După alți câțiva ani am mers la un magazin specializat, am testat, am ascultat sfaturi și mi-am luat primul meu fond de ten. De folosit doar pe la petreceri sau ocazii „speciale”, ziceam eu. Și l-am folosit. Rar, cam de 3-4 ori pe an, dar l-am folosit. Asta până anul trecut când am dat peste o prietenă pasionată de machiaj și care m-a făcut cu ou și cu oțet că habar n-am să mă machiez ca oamenii și mi-a arătat cum se face.
Mi-am descoperit fața mai luminoasă, mai strălucitoare, mai uniformă. Și ca să vezi! Nu era strident. Secretul fondului de ten este să știi să-l folosești în așa fel, încât să nu se observe.

Atunci mi-am dat seama că nu am văzut femei date cu fond de ten într-un mod plăcut vederii pentru că acele femei foloseau fondul de ten corect și, deci, nu se observa.

Dacă știi să folosești fondul de ten corect (mergi la un specialist și întreabă, vezi ce ți se potrivește, ce ai nevoie, ce instrumente să folosești), acest fond de ten îți poate ajuta tenul să fie mai luminos și uniform, chiar și atunci când ești obosită, te poate ajuta împotriva razelor ultraviolete, împotriva prafului și poluării.

Contra – Smaranda Biliuţi

A durat multă vreme până să înţeleg de ce, când am început să mă machiez, tata mi-a spus că machiajul trebuie să ascundă doar defectele unei persoane, şi nu şi trăsăturile frumoase. În mintea mea, multă vreme machiajul a însemnat frumuseţe, aşa că au fost ani de zile când nu ieşeam nemachiată din casă.

Cu vremea am învăţat că machiajul diferă în funcţie de nuanţa pielii, în funcţie de culoarea părului şi, bineînţeles, în funcţie de momentul zilei. Toate aceste concluzii înţelepte, le-am tras pe pielea mea, evident şi cu timpul am ajuns şi la momentul în care mi-am dat seama că nu am nevoie de machiaj ca cineva să-mi aprecieze frumuseţea. Un “ce frumoasă eşti dimineaţa” a fost de-ajuns! Aşadar mi-am ajustat obiceiurile cosmetice la vârsta mea şi la toate informaţiile căpătate până atunci. Bineînţeles, arsenalul există în continuare, la loc de cinste lângă oglindă, că doar sunt femeie 😉

Sunt zile însă când nimic nu-ţi iese, iar oricât te-ai strădui, tenul tău îţi spune că mai bine ai sta în casă. Pentru că sunt mai încăpăţânată decât el, am pornit în căutarea unui fond de ten care să-mi acopere defectele pielii, atunci când e cazul. Dezamăgirea a fost totală, întrucât pielea mea se hotărâse să fie alergică la toate produsele de pe piaţă. După ce-am uimit şi vreo două farmaciste, am decis să renunţ şi să mă asum, chiar şi în cele mai rele zile.

Uitându-mă la femeile din jurul meu şi analizându-le îndeaproape, nu mi-a fost foarte greu să îmi menţin această poziţie. Am ajuns să văd fiecare firicel de rid şi să deosebesc imperfecţiunile chiar şi sub un strat sănătos de tencuială, şi mă bucur că multă lume îmi spune că arăt mai tânără decât sunt. Am ajuns la concluzia că fondul de ten (pe care majoritatea femeilor îl folosesc necorespunzător) strică pielea mai mult decât o protejează de agresiunile externe.

Din pură curiozitate şi pentru că nu sunt în stare să mă abţin din a experimenta lucruri noi pe propria persoană, am încercat nou-aparuta BB cream. Deşi nu cred că are sens să spun marca, pot mărturisi că surpriza a fost una extrem de plăcută, iar tubul de cremă cu fond de ten (că, până la urmă asta este) şi-a câştigat locul lângă oglindă. Bineînţeles, nu cred că va avea vreodată privilegiul de a fi folosită în rutină zilnică de machiaj, dar e prima pe listă în zilele când pielea mea vrea să stea acasă!

Sursa foto: beccacosmetics.com

Share

1 Comment

  1. Eliza says:

    Smaranda, şi eu sunt tentată de crema BB. Nu ştiu, în schimb, ce marcă ar trebui să-mi achiziţionez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *