Belva și eu: poți să fii orice îți dorești
September 1, 2015
aniversare
Un an de căsătorie
September 2, 2015

Prima zi de grădiniță, din perspectiva educatoarei

Am tot văzut în stânga și-n dreapta mea, multe emoții cu privire la prima zi de grădiniță, pentru mămici. Cum să-l îmbrace pe cel mic? Ce să-i pună în ghiozdănel? Ce să-i spună acasă, înainte de plecare? Cum să-l lase singurel acolo, fără să-l facă să se simtă abandonat? Ce să o întrebe pe educatoare?  Etc.

Sunt întrebări firești, dar la care oricâte răspunsuri s-ar oferi, stresul de „prima zi” n-ar dispărea definitiv. Nici măcar nu s-ar diminua într-un mod considerabil, dar să o lăsăm așa…

Ceea ce vreau să vă spun e că și pe celălalt mal valurile sunt la fel de înalte. Și pe partea cealaltă a paginii, rândurile sunt la fel de tremurate.

Nu e ca și cum mămicile au părul creț de la atâta stres, iar noi, educatoarele, stăm relaxate, cu o noapte înainte de începerea anului școlar, și bem un coniac cu gheață, citind Istoria Religiilor și ascultând Bach.

a73ef8b5992e58ec7ffa7da4875d3e55

Apar și în mintea noastră întrebări și preocupări. Cu ce mă îmbrac? Ce le spun părinților? Ce activități să fac? Cum să îi liniștesc pe micuții care vor plânge?

De ce și-ar face griji o educatoare în privința îmbrăcămintei, în prima zi? E simplu. Pentru că, deși nu e indicat să te duci în prima zi în blugi și tricou, tentația este extraordinar de mare; întrucât, șansele sunt de 99,91% ca minim un copil să facă pipi/caca sau să vomite în timp ce tu îl ții în brațe și încerci să-l liniștești. Da, suntem obișnuite, dar nu e ca și cum avem salarii prezidențiale și ne permitem să ne cumpărăm ținute formale zilnic.

De ce și-ar face griji o educatoare în privința discuției cu părinții, în prima zi? E mai complicat. Pentru că, deși înțelegem necesitatea părinților de a acumula cât mai multe informații din prima secundă, nu ne permitem să petrecem mai mult de 2-3 minute, discutând cu fiecare părinte în parte. Responsabilitatea noastră este față de copii, care sunt în clasă și nu pe hol. Pe ei trebuie să-i supraveghem, pe ei trebuie să-i liniștim, pe ei trebuie să-i facem să se simtă ca acasă. Pe ei mai mult decât pe părinți și, mai ales, în prima zi de activitate; atunci când are loc impactul decisiv.

De ce și-ar face griji o educatoare despre activitățile din prima zi? E simplu. După cum am menționat și mai sus, impresia pe care și-o formează copilul în prima zi de grădiniță este esențială. Dacă se va simți confortabil și va găsi activitățile realizate interesante, distractive, plăcute, se va adapta mult mai ușor la program și dusul la grădiniță nu va fi un chin zilnic, atât pentru părintele care-l aduce cât și pentru educatoarea care-l primește.

Iar ultima întrebare are un răspuns și mai simplu. Pentru că nu există ceva plăcut în a vedea un micuț suferind. Ai vrea să-ți dai o mână ca să-și șteargă lacrimile și să-i auzi chicotitul colorat. Îi înțelegi suferința de a se fi despărițit de cei cu care a stat în fiecare secundă a vieții sale și vrei să-l ajuți. Vrei să-l faci să înțeleagă că nu a fost abandonat și că mami și tati se vor întoarce să-l ia. Vrei să-i distragi atenția de la durere pentru a i-o îndrepta apoi spre educație și joc.

Așa că, dragi mămici, nu sunteți singure în acest club al stresului! Stați liniștite!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.