Dependentă de soare
March 10, 2011
Întotdeauna la timp!
March 10, 2011

Prima impresie – cât de des greșită?

Un proverb englezesc ne îndeamnă să nu ne luăm după aparențe (Don’t judge a book by its cover!). E doar firesc să acordăm tuturor șansa de a-i cunoaște înainte de a-i critica pentru felul în care vorbesc, se îmbracă, își dau părul cu mâna sau ochii peste cap, precum și în conformitate cu lunga listă a prejudecăților, care diferă de la om la om.

Poate diferă lungimea listei, dar prejudecățile există în noi și prin noi din cauza neputinței de a accepta și de a fi acceptați așa cum suntem. Lupta pentru supraviețuire? Probabil! Într-o lume perfectă, am avea toți aceleași idei, concepte și viziuni și atunci nu am mai avea nici un motiv să ni le impunem pe ale noastre sau să le punem sub îndoială pe ale altora.

Cum lumea în care trăim nu este perfectă (mda, am aflat și eu de curând!), trebuie să încercăm să ne adaptăm ei fără a ne pierde în ea. Cum percepem oamenii prima dată când îi vedem, auzim, mirosim? Când facem cunoștiință cu cineva nou, care sunt primele gânduri?

Adunăm tot ceea ce am auzit despre acea persoană de la rude, prieteni, colegi, Facebook și comparăm. Ne formăm o impresie. De cele mai multe ori greșită. E posibil să nu ne placă de o persoană la prima impresie, dar care să ajungă să ne fie prietenă sau iubit?

Mai rău este că propagăm această impresie și altora. Ei aia, e o fițoasă! Poate săraca fată e doar timidă și nu știe cum să se facă mai plăcută. Ăla, un încrezut! Din nou, o mască care ascunde bine o persoană cu un mare complex de inferioritate.

Oare ne simțim mai bine dacă disecăm mintal o persoană la prima impresie? Ne dă siguranță, stabilitate. Eu una recunosc, de cele mai multe ori, oamenii recent cunoscuți îmi lasă impresii care se vor schimba total după ce îi voi cunoaște. Unele în bine, altele în rău, după caz. De multe ori, le-am și spus ce gândeam atunci când i-am cunoscut și cum, în timp, mi-am dat seama cât de diferiți sunt de fapt! Și am câștigat câțiva buni prieteni așa, deci mă bucur că nu am rămas blocată pe prima impresie.

Mai există și cazul când prima impresie e groaznic de greșită, dar e despre tine! Am momente când sunt tare curioasă ce cred alții despre mine. Că am vrut sau nu, mi-au ajuns la urechi câteva prime impresii despre mine, de la surse variate: fie îi cunoșteam de ani buni și îmi sunt prieteni, fie de la persoane pe care abia le-am cunoscut, dar care oricum aveau deja prejudecăți legate de mine. La început m-am mirat: pe bune, chiar asta credeai? Apoi, m-am întristat. În cele din urmă, am decis că e o bună metodă pentru a schimba anumite obiceiuri enervante.

De câte ori vi s-a întâmplat să vă faceți o impresie total greșită despre cineva?

Share

6 Comments

 1. lorelaylilu says:

  De foarte multe ori.Si chiar dupa multi ani de prietenie(cred,ca numai din partea mea)am constatat ca de fapt m-am inselat.

 2. Axlandra says:

  De multe ori prima impresie a fost gresita, descoperind apoi ce persoane minunate/ipocrite erau de fapt.

 3. Irina says:

  Chiar despre fata care mi-e acum bună prietenă aveam o impresie greşită despre ea la început, dar cu timpul am cunoscut-o şi mi-am dat seama că nu e deloc aşa cum o vedeam eu. 🙂

 4. Teo Grigorie says:

  Adica despre cine, Irina? 😀

 5. Irina says:

  @Teo, ştie ea cine este şi cred că deja şi-a dat seama 😀 :*

 6. ♥March says:

  Ei bine prima impresia contează după părerea mea.
  Te dezamagește apoi faptul că nu ai fost mai atent/ă la prima impresie și totul a luat o intorsatură ciudată…e altfel, parcă nu e ea/el, apar expresii de genul ”nu-mi vine sa cred! nu poate fi vorba de aceeasi persoana”.
  Teoria invers proportionalității și a substituției sunt aici foarte bine aplicate.
  Pierzi lucruri in viață, suferi, de multe ori latura negativă este atrasă de această primă impresie. Ne-am obișnuit să ne dăm cu părerea la prima vedere si asta afectează destul de mult mediul social.
  Și eu greșesc de multe ori din cauza acestei ”prime impresii” și chiar mă enervează uneori existența ei.
  Majoritatea, se uită întâi la titlu, cuprins și apoi citesc cartea,în loc să descopere conținutul și apoi să dezbatp dacă e potrivit sau nu titlul cărții.
  Congrats pentru articol! ♥♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.