Câți oameni poți să bagi în față, atunci când stai la coadă?
September 7, 2017
Poveste semi-amuzantă despre legătura de dragoste (nu de pătrunjel) dintre gospodină și rețetă
September 9, 2017

Prietena mea genială în lumea bărbaților

prietena mea geniala carte

Toată lumea m-a înnebunit cu Elena Ferrante și tetralogia ei napolitană. Toată lumea mi-a spus cât de minunate sunt cele patru cărți ale ei și că e musai să le citesc și eu. Cum era evident, am început cu primul volum, intitulat Prietena mea genială. După câteva pagini am început să mă întreb când va începe partea care mă va captiva. Într-adevăr, am găsit pasaje care m-au făcut să zâmbesc sau care m-au emoționat, ipostaze ale unor personaje în care m-am regăsit sau care mi-au plăcut, dar, per ansamblu, nu pot să spun că rezonez cu părerea generală atât de pozitivă despre Ferrante.

Primul volum spune povestea a două fetițe prietene și colege de școală, pe nume Elena și Lila, iar acțiunea are loc în anii 1950, într-una dintre mahalalele orașului Napoli. Elena e firea sensibilă, timidă, visătoare, iar Lila e fetița descurcăreață, îndrăzneață, independentă. Prietenia lor e supusă multor teste și multor încercări de a-și îndeplini visurile într-o societate în care rolul femeii nu e deloc ceea ce și-ar dori ele.

Chiar pe coperta patru, scriitoarea are un citat care reflectă perfect această ipostază a femeii care și-a trăit copilăria și adolescența în Italia anilor 1950: „Când eram mică – pe la doisprezece-treisprezece ani -, eram absolut convinsă că o carte bună trebuie să aibă un bărbat drept erou și lucrul ăsta mă întrista foarte tare. Dar după vreo doi ani faza aceea s-a încheiat. La cincisprezece ani, am început să scriu povești despre fete curajoase aflate în situații dificile. Însă am rămas cu convingerea – e adevărat, tot mai accentuată – că cei mai mari povestitori sunt bărbații și că, dacă vrei să scrii, trebuie să înveți să povestești ca ei”.

În primul volum veți citi despre toate aceste frustrări și încercări ale celor două fetițe de a reuși în viață, în ciuda tuturor piedicilor puse de mentalități, de societate și de situația financiară, fie că e vorba de împlinirea profesională și studiu, fie că e vorba de dragostea adolescentină.

Cum spuneam mai sus, „Prietena mea genială” este primul volum din tetralogia napolitană scrisă de Elena Ferrante. Întâmplările celor două fete continuă în celelalte trei volume: Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân și Povestea fetiței pierdute. Le găsiți pe toate la reducere pe site-ul Pandora M, divizia de carte pentru copii și tineri de la Editura Trei, atât individual, cât și într-un pachet la ofertă, cu toată Tetralogia Napolitană!

Sper să vă placă mai mult decât mi-a plăcut mie, pentru că, într-adevăr, povestea e foarte frumoasă și atractivă, doar că nu am rezonat eu prea bine cu stilul lui Ferrante și cu ideea în sine!

Foto: nathanbadley.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.