În numele familiei sau în numele tău?
April 30, 2015
Azi facem sex!
May 22, 2015

Polonia: lecție de bun simț și calm

Săptămâna trecută am vizitat pentru prima oara o țară vecină. Și nu oricare, ci Polonia, un stat pentru care aveam de dinainte toată admirația și respectul, mai ales pentru atitudinea și profesionalismul lor.
Iar acum, cu ocazia acestei vizite, pot declara cu mâna pe inimă “Kocham Warszawę ” (Iubesc Varșovia)!

Hotel Palace Polonia

 

DSC00120

Și nu ai cum să nu te îndrăgostești de Varșovia ( și implicit de Polonia): un calm nu prea des întâlnit pe la noi – ca să nu generalizez, poate lumea e agitată doar în București…-, corectitudine, mult bun simț și atenție la oameni și pentru cultură.

 

DSC00219

DSC00565

Ciudat pentru românul din mine, să merg pe străzi la ora 22.00 și oamenii să treacă pe lângă mine, văzându-și de treabă, fără teamă de hoți sau drogați. Nu zic că nu există, dar nu sunt așa vizibili.

Turistic, Varșovia oferă opțiuni pentru toate gusturile. Deși nu am reușit să vizitez prea multe muzee (printre care Muzeul Frederik Chopin), Varșovia este un muzeu în sine, în aer liber: fiecare casă spune o poveste, a unei bresle, a unor timpuri, a personalităților care au trăit acolo.

Grafitti dedicat lui Chopin, langa Muzeul frederik chopin, pe strada Tamka


DSC00203DSC00224

Varșovia te vrăjește ușor, te face să te îndrăgostești la prima vedere. Nu degeaba, la câțiva pași de hotelul unde am fost cazați se înalță turnul Varșoviei (Warsawsze Spire), care la sfârșitul zilei luminează gândul care se formează în mintea turiștilor care trec prin Varșovia, anume : Kocham Warsawsze , adică “Iubesc Varșovia”.

 

 

Totuși, polonezii sau varșovienii nu se consideră deosebiți de restul lumii, chiar dacă pentru tine ei sunt un exemplu de hotărâre, consecvență, gândire pe termen lung și continuitate. Și ei consideră că există loc de mai bine, că exigențele europene sunt din ce în ce mai numeroase, că se mai pot face schimbări în bine. Chiar și așa, dau dovadă de mult bun simț, răbdare, calm și înțelegere. Nu o să-i vezi ieșindu-și repede din fire, enervându-se , grăbindu-se sau înjurând, nici măcar la volan.

DSC00068

 

Profesional, sunt adepții pașilor mici dar siguri, decât grăbiți și greșiți. Succesul vine în timp, treptat și nu cu pași repezi, cu o singură lovitură și fără a fi susținut prin investiții continue. Nu-i poți cere reușitei să vină când vrei tu. Și această atitudine nu este întâlnită doar în instituțiile publice ci și în rîndul antreprenorilor, celor care vor să înceapă și să dezvolte o afacere. Lumea abordează totul la modul serios, documentat.

DSC00303

Poate că exagerez, dar mi se pare că știu să pună în valoare orice, de la chihlimbar (sub toate formele posibile și imposibile) la meșteșuguri, clădiri istorice, tradiții, souveniruri și atitudine (un vânzător și-a amânat pauza pentru a răspunde clientului și asta fără nervi și alte atitudini incisive).

DSC00195DSC00371

 

Cu alte cuvinte, știu să se prezinte, să-și creeze un renume din seriozitate și să și-l mențină. Pentru Polonia, seriozitatea este cea mai importantă carte de vizită, nu se merge pe “lasă că merge și așa” sau “nu-și dau ăștia seama“.

Wawel

Aș mai scrie despre experiența poloneză, însă aș începe să regret și mai mult că experiența a luat sfârșit…deocamdată. Oricum, Polonia, cu oricare din cele 16 voievodate ale sale va fi mereu pe lista “de vizitat”.

DSC00568

DSC00527

 

Sursă fotografii: arhiva personală

Share
Nancy Samargiu
Nancy Samargiu
Lumea din detalii. Detaliile din oameni. Dacă vrem să schimbăm ceva, să privim întâi în noi. Scriu despre ce simt, văd sau mă provoacă: societate, hobby-uri, origini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.