Regulile nescrise ale femeilor
June 17, 2014
Bebelușii și Legile lui Murphy
August 12, 2014

Petrecere, nu serbare!

children partyCând eram eu de dimensiunea unui pișcot, serbarea consta într-o poezie, un cântecel, un dans și un buchet de flori pentru educatoare. Iar când mai creșteai și fruntea îți atingea clanța, puteai primi chiar și un scurt rol, pentru care mami și tati trebuiau să se transforme în croitori și să conceapă cel mai frumos costum.

Lucrurile s-au mai schimbat între timp și acum copiii au posibilitatea de a petrece sfârșitul de an împlicând și părinții în serbare.

Pentru că știți cum era: copilul repeta rolul de-l visa noaptea, atât la grădiniță cu educatoarea cât și cu părinții acasă, îl știa la perfecție, dar când venea vorba să se proptească în fața microfonului și să deschidă gurița, brusc, singurele vorbe care ieșeau erau  „vreau la mami!”, însoțite de o mare de lacrimi pe obraji.

Și-atunci soluția a fost simplă: de ce să facem o serbare „ca la carte”, unde copiii stau cu glasurile uscate pe o scenă, iar părinților le amorțesc posterioarele pe niște scaune, când putem face o petrecere de sfârșit de an, la care să participe toată lumea?

Știu că e mai comod să vii și să te așezi în sală, să scoți aparatul foto sau telefonul deștept din poșetă și să trântești câteva fotografii, pe care să le adaugi la colecție. E mult mai ușor să-l lași pe cel mic să facă toată treaba, în timp ce tu stai și bei un pahar de suc. Dar diferența între repetiția pentru serbare și serbarea propriu-zisă este tocmai prezența ta acolo. Dacă atunci când repetăm, copilul este atent și zglobiu și receptiv, atunci când tu apari în sală, toată atenția lui se îndreaptă spre tine, iar rolul său devine un fel de gumă mestecată prea mult timp; nu mai are niciun farmec. Tot ce vrea copilul este să fie cât mai aproape de tine.

Tocmai de aceea ideea de petrecere a fost una dintre cele mai bune.

Cum vine asta? Să vă explic: programul conține și câteva poezioare și cântecele specifice, căci trebuie să mulțumim și urechile mai critice care se așteaptă la așa ceva; dar și câteva momente inedite: un joc în limba engleză, un concurs de gătit pentru părinți (cele mai bune 5 idei de rețete vor intra în meniul prichindeilor de anul următor) și câteva cântecele pe care le pot cânta și părinții cu scumpii lor odori.

Dacă planul va fi unul reușit vă voi putea spune apoi, căci asta depinde mult și de implicarea părinților. Dacă și ei vor fi receptivi și dornici de a marca momentul trecerii unui alt an, împreună cu puii lor, totul va fi bine. Dacă nu, poate va scârțâi un pic și noi educatoarele o vom face pe eroinele care salvează momentul. Oricum ar fi, vom zâmbi. 

Sursa foto: pinterest.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.