De ce mi se pare ușor să mă tot mut
March 1, 2014
NU sunt femeie DOAR în martie!
March 1, 2014

Părinți full time

Am auzit mămici, am auzit tătici care își planificau timpul liber dinainte de a deveni părinți. Am auzit părinți care își luau concediu doi ani, apoi încă doi ani, pentru al doilea copil, pentru a nu pierde nimic din primii ani de viață ai odraselelor.
Cu toții cred că au realizat că, a fi părinte înseamnă un job cu normă întreagă.

Un job cu provocări, cu supărări, cu necazuri și bucurii, cu realizări și multe planuri pe termen lung și scurt. Nu-i un job obișnuit, pentru că nu crești o companie, crești un om, care trebuie să ajungă să ia decizii bune, să fie în stare să discearnă între bine și rău și să ajungă un om pozitiv, cu o atitudine sănătoasă vis-a-vis de viață.
E greu de spus care este rețeta perfectă pentru a reuși în calitate de părinte. După cum sunt stiluri diferite de a fi părinte, sunt stiluri diferite de a fi crescut.

Sunt alegeri pe care trebuie să le faci ca părinte, pentru a-i oferi cât mai multe șanse în viață copilului tău. Îl dai la creșă sau iei o bonă? La grădiniță îl pui la program scurt sau la program lung? Îl duci la o grădiniță particulară sau la una privată? Îl lași să se obișnuiască cu microbii sau îl retragi de la grădiniță din prima zi în care a răcit? Îl mai duci după ce face varicelă sau chemi bunicii să îl răsfețe acasă? Îl dai la o școală obișnuită sau la una de ”fițe”? Îi planifici activități extrașcolare sau te mulțumești cu ceea ce face la școală? Îl duci la afterschool sau faci temele cu el acasă? Îl lași să mănânce singur sau preferi să stai să îl hrănești cu lingurița până în clasa a IIIa? Sunt atâtea decizii de luat, atâtea lucruri de rezolvat legat de creșterea unui copil încât, îți ocupă mintea, sufletul și realizezi că a fi părinte nu-i un job de după job. E un job full-time, care presupune înțelepciune, răbdare și mai ales fermitate. E un job care se învață într-o viață. Eu încă învăț. Voi?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.