panza de paianjen
Viața e ca o pânză de păianjen
January 15, 2016
unde mananca vegetarienii in Iasi
Unde mananca vegetarienii in oras?
January 18, 2016

Parfumul obsedant și capodopera lui Suskind

parfumul

Cine este eroul lui Suskind

Parfumul este acel tip de carte după care s-a făcut un film, iar cartea e de o mie de ori mai bună decât filmul. Bine, din punctul meu de vedere așa stă situația în majoritatea cazurilor, dar astăzi vorbim de capodopera lui Patrick Suskind.

Personajul principal este Jean Baptiste Grenouille, născut în Franța anului 1738, într-o piață de pește. Mama sa, cu multe nașteri la activ și multe pruncucideri, a vrut să scape și de această dată de micul bebeluș. Doar că acum a fost prinsă, încătușată și apoi spânzurată, iar copilul a fost încredințat unei doici, așa cum se obișnuia la acea vreme. Doica, femeie care se ocupa doar de creșterea și alăptarea copiilor, observă că acest băiețel are ceva ciudat: nu miroase așa cum miros ceilalți copii. Mai mult, nu miroase deloc a nimic. Nu are miros! Așa că îl înmânează unei mănăstiri. Dar și părintele de aici se sperie de lipsa de miros și de modul în care îl adulmeca Grenouille, așa că îl dă pe mâna doicii Gaillard, o femeie care, în urma unui accident, rămase fără simțul mirosului. Femeia nu putea să își dea seama că băiatul nu emană nici un miros, dar observă cu cât creștea băiatul că are un nas și un miros aparte, că poate găsi obiecte ascunse doar pe baza mirosului. Da, Grenouille avea poate cel mai bun miros din câte se știau.

Locuiește aici o bună perioadă de timp, supraviețuind multor încercări ale celorlalți copii de a-l omorî, dar și multor boli grave și accidente puternice. Rămâne doar cu un picior ușor șchiopătând și cu o putere de muncă incredibilă. Începe să lucreze apoi pentru un tăbăcar, care îl pune la cele mai cumplite munci, dar îl lasă totuși să se bucure de câteva ore de libertate prin oraș, seara, după muncă.

Grenouille descoperă parfumul care îl obsedează

Într-una din aventurările sale din timpul liber, nasul său cu puteri supranaturale surprinde o aromă nemaiîntâlnită, care îl fascinează și nu-i dă pace. Era mirosul unei fete de 13 ani, o roșcată cu pielea albă, al cărei miros Grenouille trebuia neapărat să îl posede. O ucide și îi adulmecă pielea, încercând să ia cât mai repede și cât mai mult din mirosul care l-a transformat atât de puternic într-un animal de pradă. Nimeni nu a aflat vreodată cine e criminalul.

Grenouille își dorea de multă vreme să își folosească nasul la adevărata lui capacitate, iar acum avea un motiv în plus. Voia să învețe cum să posede acele mirosuri fascinante, ca acela purtat de copilița cea roșcată. Devine ucenic la atelierul de parfumuri al meșterului Baldini, pe care îl ajută să creeze cele mai minunate parfumuri din lume și să se îmbogățească. El nu voia nici bani, nici faimă, așa cum își dorea stăpânul său, ci doar puterea de a poseda și de a stăpâni mirosul tinerelor fecioare.

Nemulțumit de tehnica folosită de Baldini pentru acest lucru, pleacă în căutarea tehnicii perfecte. Însă, sătul de mirosul obișnuit și deloc plăcut al oamenilor, urcă în vârful munților, unde se refugiază timp de șapte ani. Coboară din nou printre oameni și merge într-un orășel întâlnit în calea sa. Aici îl cunoaște pe marchizul Taillade-Espinasse, care era pasionat de medicină și care studia fenomenul fluidum letale, cu care presupune că este intoxicat și Grenouille. Profitând de interesul marchizului, face în așa fel încât să primească tot ce își dorește, inclusiv posibilitatea de a lucra într-un atelier de parfumerie și de a-și crea parfumuri pe bunul plac.

Punerea în scenă a operei finale

Pleacă mai departe în călătoria sa și ajunge în Grasse, orașul renumit pentru parfumuri și parfumieri de seamă. Începe să lucreze la madame Arnulfi, o văduvă ce deținea unul dintre atelierele celebre. Aici învață tehnica de a capta și de a păstra pentru mai mult timp mirosul, inclusiv al persoanelor vii. Începe să ucidă în masă și ajunge la numărul impresionant de 24 de fecioare. Însă, ținta sa era Laure Richis, fata celui mai bogat om din oraș, o fată tânără de o frumusețe aparte și cu cel mai minunat miros din lume. Reușește să o ucidă și să își desăvârșească, astfel, opera și marea sa dorință, trăind cele mai intense sentimente de iubire și de fericire pură.

Cum se termină toată această acțiune și ce se întâmplă cu Grenouille vă las pe voi să descoperiți, în minunatele rânduri scrise de Suskind. Găsiți cartea în librăria online Libris!

Lectură plăcută!

Foto: filme.metropotam.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.