Astăzi mănânc în oraş
June 29, 2011
Sunt Daria și sunt dependentă de horoscop
June 29, 2011

Parfumul: povestea unui criminal

Ce au în comun un parfum şi un criminal? Această esenţă, asociată cu frumosul, şi imaginea sumbră a unui criminal? Sufletul şi iubirea puse într-o sticluţă şi o persoană care ia viaţa?

Ştiţi cum este vorba: cizmarul nu are cizme, faianţarul nu are pusă faianţă în casă, iar instalatorul are instalaţia de acasă defectuoasă. În această poveste, parfumierul nu are miros, parfum.

Povestea lui Jean Baptiste Grenouille este cea a unui geniu în domeniul parfumului ce îşi doreşte să creeze esenţa supremă.
Este interesant şi în acelaşi timp ciudat să te hrăneşti doar din pasiune, într-atât încât să treci peste orice principii morale pentru a descoperi parfumul perfect, materializarea unei dorinţe interioare, inexplicabilă prin însăşi dinamismul ei.

După ce descoperă că singura cale de a-şi îndeplini visul este să ucidă tinere fete şi să le închidă esenţa olfactivă in sticluţe de parfum, Grenouille devine in scurt timp un om căutat de autorităţi, făcându-se vinovat de multiple crime.
Tot acest procedeu, se realizează după un anumit ritual, cu multă răbdare, parfumul se obţine încet, după reguli stricte, fiind, pot zice o artă.

Ce se întâmplă la sfârşit? Reuşeşte ceea ce şi-a propus a creat esenţa supremă, formată din aromele a 25 de fete virgine, iar în momentul în care ar trebui să fie pedepsit, totul ia o întorsătură.

Ce anume se întâmplă  o să aflaţi dacă vizionaţi filmul sau citiţi cartea.

De menţionat este faptul că acest film reprezintă foarte bine acţiunea din cartea lui Patrick Suskind, dar vă sugerez ca înainte să vizionaţi filmul, să citiţi cartea.

Sursă foto: studentie.ro

Share

5 Comments

 1. Paul says:

  Interesant modul tau de a scrie, tarziu iti dai seama ca tu de fapt vorbesti despre un film 🙂

 2. catalina says:

  foarte frumoasă cartea…și filmul e ok, dar nu se compară cu cartea 🙂

 3. Ines Prodan says:

  Vai, de multe ori am vrut să cumpăr cartea, dar nu știu de ce nu am făcut-o. Acum m-ai convins. Eu oricum am înclinații din astea spre literatura sadică :))

 4. Am primit cartea la premiere in clasa a IXa si am citit-o imediat in vacanta de vara. La momentul ala m-a socat putin pentru ca eram obisnuita sa citesc Enigma Otiliei si altele asemanatoare. Am vazut si filmul dupa cativa ani, dar nu m-a impresionat asa mult ca si cartea. Pe scurt, merita citita. Este scurta, dar cuprinzatoare și deloc plictisitoare.

 5. Amalia says:

  @Paul: Aceasta a fost și ideea. 😛

  @Catalina: Și mie mi-a plăcut cartea, nu te plictisești.

  @Ines: Atunci o să fie pe placul tău. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.