Povești de dragoste cu rătăcitori prin Lisabona
October 20, 2016
Generaţia Facebook
October 31, 2016

Cine a hotărât soarta părului întins?

Noi, femeile, avem un talent desăvârșit în a vrea lucruri, fără să știm exact ce vrem! Nu încercați să faceți pe amazoanele care se autointitulează femei independente, care știu ce vor! Trebuie să recunoaștem că avem și noi momentele noastre, la fel cum avem piticii noștri, fie că aceștia își întind părul cu placa de păr sau și-l ondulează. Pentru că despre nehotărârile noastre asupra părului vreau să vorbim astăzi!

De câte ori nu vi s-a întâmplat să aveți părul drept și să vi-l doriți ondulat? Sau, de câte ori nu vi s-a întâmplat să aveți părul creț și să vi-l doriți drept? Eu simt constant nevoia de o schimbare și mai mereu caut să îi fac ceva nou părului meu: îl vopsesc, îl tai în diferite forme și dimensiuni, îi fac breton, îl dau într-o parte, îi fac șuvițe, îl întind cu placa, îl întind cu peria rotativă, îl pun pe bigudiuri, îl cârlionțez cu o perie specială și tot așa. Știți ce zic, nu?

Acum, curiozitatea mea nu stă neapărat în a înțelege firea schimbătoare a femeilor… nu-mi propun lucruri chiar atât deimposibile! Însă, sunt foarte curioasă cui și cum i-a venit ideea de a crea un dispozitiv care să întindă părul. Cine a fost acea primă persoană din lume care a decis că părul ar trebui și ar putea sta întins. Și m-am apucat de citit!

Așa am aflat că nenea vinovat de faptul că noi ne întindem astăzi părul cu placa de păr este Marcel Grateau, un parizian pasionat de coafură, care a realizat primul model pe la… 1872. El folosea pe atunci tije metalice încălzite, evident ceva extrem de brut pentru ceea ce au devenit astăzi modelele moderne de plăci de păr, cum ar fi cele de aici. Tot el a inventat și ondulatorul de păr, existând și o tehnică de ondulare a părului care îi poartă numele – Marcelling.

Cu timpul, placa de păr a trecut prin mai multe etape, în funcție de noi și noi minți luminate, de nevoile femeilor și, bineînțeles, de evoluția tehnologiei. De exemplu, în 1909, Isaac Shero a inventat un model de placă de păr din două plăci metalice pe care le încălzea și le presa una pe cealaltă, iar în 1912, Lady Jennifer Bell Schofield a inventat o placă de păr din două plăci metalice încălzite și prinse între ele prin balamale. Acesta este, practic, modelul cel mai asemănător cu plăcile moderne, căruia i s-au adăugat în timp îmbunătățirile necesare, fără a arde sau a deteriora în nici un fel părul.

S-a trecut la aspecte care țin de electricitate, controlul temperaturii sau folosirea plăcii direct pe părul ud, apoi plăcile metalice au fost înlocuite cu sticla și, ulterior, cu ceramica. Iar dacă la început era o ustensilă disponibilă doar în saloanele specializate, puțin după 1900 au început să fie comercializate în majoritatea magazinelor, ajungând cu ușurință în casele tuturor femeilor. Și astăzi, îl mânuim cu mare dibăcie de fiecare dată când ne pregătim să ieșim din casă și ne dorim acel păr ca în relame!

Așa că, dacă vă numărați și voi printre femeile care își dau întâlnire aproape în fiecare zi cu placa de păr, mulțumiți-i lui nenea Marcel că s-a gândit să inventeze un asemenea instrument pentru frumusețea părului nostru!

Foto: more.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.