Astăzi fac sport!
September 30, 2010
Cu sau fără sutien?
September 30, 2010

Orez sârbesc

Sinceră să fiu, orezul nu se numără printre alimentele mele preferate, însă orezul sârbesc este, într-adevăr, foarte gustos. Am învăţat reţeta de la o bună prietenă din Bucureşti, pe care am vizitat-o vara trecută. Este uşor de făcut, ieftin şi foarte delicios.

Este o mâncare potrivită şi pentru perioadele de post.

Aveţi nevoie de aproximativ 150g orez (o cană de orez), 3 căni de apă, 1-2 ardei graşi sau gogoşari, 1 morcov, 3-4 roşii, ulei, sare, pătrunjel şi busuioc. Opţional, puteţi adăuga delikat, însă eu prefer să gătesc fără astfel de ingrediente.

Ceapa tăiată mărunt se pune la călit, se lasă până îşi schimbă puţin culoarea, apoi se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, morcovul şi ardeii. Se mai lasă 1 minut la călit după care se adaugă orezul spălat bine înainte.

Peste acestea se pun 3 căni de apă, sare, pătrunjelul mărunţit şi busuiocul după care se lasă circa 10-15 de minute pe aragaz, la foc mic.

Secretul constă în a pune suficientă apă de la început, pentru ca orezul să nu se lipească de cratiţă şi să nu fiţi nevoiţi să amestecaţi încontinuu. Astfel bobul de orez rămâne întreg şi va arăta mult mai apetisant şi, de asemenea, va fi mult mai gustos.

După ce legumele şi orezul încep să fiarbă, mâncarea este pusă la cuptor şi lăsată încă 15-20 de minute, depinde de puterea cuptorului.

Orezul sârbesc poate fi servit simplu sau împreună cu bucăţi de piept de pui la grătar.

Să aveţi poftă!

Share

4 Comments

 1. Andreea Marc says:

  Chiar aveam nevoie de o rețetă de ceva ușor. Am luat și o rețetă de orez chinezesc de la cineva. Revin zilele următoare cu ea :p

 2. crina says:

  sinecer, nu prea vad ca ar fi usor orezul asta din moment ce este facut cu ceapa calita!

 3. john says:

  @crina : ceapa calita, la mine cel putin, niciodata nu este același lucru cu ceapa arsa la foc mare.
  pentru astfel de retete, ceapa, morcovul, etc – se calesc – mai mult inabuse – la foc mediu spre mic , eventual in ulei de masline, care fumega la temperaturi mai crescute decat ala de samanta…

  Deci, foarte sanatos

 4. Alina says:

  a iesit foarte bun!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.