Despre valori sau…ce contează în viaţă
March 19, 2012
Astăzi mă răsfăţ ruseşte!
March 19, 2012

Oare chiar avem control asupra vieţii noastre?

Suntem în era planificării timpului, a activităţilor cotidiene şi a vieţii noastre. Umblăm cu agende şi sticky notes în care ne notăm programul pe azi, pe mâine sau pentru următorii 10 ani. Ne-am hotărât deja că la 25 de ani ne căsătorim, la 28 facem copii şi la 35 ne luăm casă.

Să zicem că planurile se schimbă. Cel care credeai că îţi va fi alături toată viaţa te-a părăsit, slujba nu merge prea bine şi de abia ai bani de chirie. Te uiţi în agendă şi nu îţi vine să crezi. Nu asta e viaţa pe care ţi-o doreai, nu acestea sunt planurile pe care le aveai pentru viitorul tău.

Şi atunci ce faci? Te apuci iarăşi de planificat bineînţeles. Mâine mă duc la teatru, într-o lună îmi găsesc un job nou şi în 6 luni plec în America. Şi iarăşi planurile se schimbă. Indiferent cât ai încerca să iei controlul asupra vieţii tale, ai impresia că CINEVA îţi joacă feste sau că ţi-a pregătit altceva. Ţi-e frică, te simţi debusolată şi nu ştii cum să procedezi mai departe.

Pentru început eu îţi spun: nu îţi mai fă planuri. Cel puţin nu pe termen lung şi în legătură cu lucruri importante. Ai răbdare, trăieşte de pe azi pe mâine şi o să vezi ce bine o să fie. Nu o să mai fii dezamăgită că planurile nu ţi-au ieşit cum trebuie şi că viaţa ta a luat o turnură neaşteptată. Se poate ca viaţa ta să fi luat turnura care trebuie, însă ţie ţi se pare cea greşită pentru că te gândisei la altceva.

Şi ce dacă nu îţi plănuieşti în minte nunta cu 5 ani înainte? Poate nu o să te căsătoreşti niciodată şi tot o să fii fericită. Şi ce dacă nu te gândeşti cum o să îţi construieşti casa visurilor tale? Poate o să ai apartamentul visurilor tale şi o să fie suficient.

Încearcă să apreciezi ce ai şi ce primeşti în fiecare zi. Iubeşte-ţi familia şi prietenii de parcă ar fi ultima zi. Căci nu se ştie niciodată când o să fie. Cineva acolo SUS te priveşte şi îţi urmăreşte fiecare mişcare. Îţi oferă libertatea de a face ce vrei, însă te taxează atunci când El crede că te-ai abătut de la destinul tău şi te aduce înapoi pe linia de plutire. Eu cred că nu avem control deplin asupra vieţii noastre. Putem să controlăm ceea ce ni se întâmplă azi sau mâine, însă nu ştim niciodată ce ne rezervă viaţa mai încolo.

Voi ce credeţi? Avem control asupra vieţii noastre sau fiecare dintre noi are un anumit destin pe care nu îl poate schimba?

Sursă foto: jedword.com

Share

6 Comments

 1. Teo Grigorie says:

  Nu avem control dar ajungem mereu acolo unde trebuie 🙂

 2. chloe says:

  Cred ca avem control asupra a cine suntem si cine devenim. Asta este lucrul care conteaza si asta asigura ca ajungem acolo unde trebuie 🙂 Nu zic ca nu trebuie sa faurim si planuri concrete, dar conteaza mult mai mult cum calatorim spre ele decat rezultatul final.

 3. Paula says:

  @ Teo: E cu doua taisuri, depinde pe ce parte a baricadei esti.
  * Daca esti o persoana negativista si nu ai prea mare incredere in tine viata te duce in punctul in care ‘Nu pot’ te taie pana la os si daca ti-a mai ramas putere faci ceva ca sa schimbi situatia, sau daca nu mai putere ajunge sa fii dependenta de nefericire.
  * Daca esti o persoana optimista iti creezi propriile oportunitati si ajungi acolo unde crezi ca trebuia sa ajungi pentru ca ai incredere ca ti se vor intampla lucruri bune, ca destinul tau e unul pozitiv.

  @chloe: Cum ne asternem asa dormim si daca nu ne stabilim obiective SMART, ne lasam dusi de val si viata trece pe langa noi.

  Avem control asupra vietii noastre si suntem fericiti pe tot parcursul calatoriei in masura in care suntem constienti de noi.

 4. chloe says:

  @Paula : cred ca daca am discuta pe exemple concrete am fii de acord 🙂 Eu ma refeream la tipul de situatii pe care le-a citat Zana. E frumos sa-ti doresti o familie, e absurd sa-ti propui sa fii maritata pana la varsta X si sa ajungi sa te insotesti in graba cu o persoana care se va dovedi ca nu ti se potriveste prea bine. Mai bine te casatoresti cu 10 ani mai tarziu, dar cu persoana potrivita 🙂 Sau sa fii atat de obsedat de un rezultat in cariera pe care ti-l doretsi intr-un anumit rastimp de timp incat sa te imbolnavesti urmarindu-l…

 5. chloe says:

  am fi…*blushing*

 6. Paula says:

  @chloe: Iti dau dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.