Se poartă imprimeurile florale, dragi Belve!
July 7, 2011
Alege-ți singură cariera
July 7, 2011

Oameni mici și răi sau tărâmul răutăților gratuite

Nu o să pot niciodată înțelege de ce anumite persoane se poartă urât fără nici un motiv aparent. Presupun că ați întâlnit măcar o persoană care să se răstească, să vă facă să vă simțiți mici și inferiori, să vă toarne toate frustrările pe care le-a adunat în acea zi sau luna sau viață doar pentru că…urmați la rând!

Mi se întâmplă des ca cineva să mă ia repede și din trei mișcări să mă execute. Culmea e că pe mine chiar mă indispune. Zilele trecute eram în autobuz și îmi căutam banii în timp ce mă uitam să văd dacă este trafic în față. Doamna care dă bilete urlă la mine de la mijlocul autobuzului ”hai donșoară, dă banii, nu te uita la șofer!”. Eu am rămas inițial nedumerită. Chiar dacă m-aș fi uitat la șofer, care ar fi fost problema ei? Apoi, abordarea aceasta nu mi se pare deloc potrivită în relația client-prestator de servicii. Mi se întâmplă la magazine, la coadă la bancă sau orice fel de instituție publică sau privată, mai rar la cele sedii multi-naționale, e drept.

Să trec și de partea cealaltă a barierei, în contextul în care eu sunt prestatorul de servicii și încerc să vorbesc frumos, profesional cu fiecare client în parte, în timp ce acesta mă repezește fără vreo urmă de îndoială, chiar țipă la mine și mă face să mă simt ca un copil de grădiniță surprins cu degetul în gură. Da, știu să îmi fac treaba, mă descurc, faptul că țipi la mine nu va duce la o rezolvarea mai rapidă a sarcinii pe care o dorești împlinită. Una la mână.

Ok, eu înțeleg că lumea e plină de probleme, sărăcie, stres, etc. etc. Sunt destul de empatică și încerc să îmi păstrez zâmbetul și amabilitatea și după astfel de incidente. Dar poate și eu am o zi proastă, poate și eu trec prin ceva care mă stresează și mă frustrează. Dar țip eu la tine?

Știu că una dintre grijile multor persoane e să nu ducă probleme de acasă la serviciu, să nu le afecteze munca. Problemele se lasă la ușă, spuneau profesorii. Dar ce te faci când iei toate probeleme de la serviciu cu tine acasă? Nu de puține ori m-am certat cu ai mei din motive stupide pentru că eram nervoasă de la serviciu. Și chiar nu merită, pentru că sunt niște oameni minunați.

Eu una m-am săturat, mai rău chiar, m-am plictisit de oamenii mici și răi, dispuși să te înțepe mereu, să te facă să îți fie frică de ei, să îi percepi ca pe nu știu ce autoritate galactică, care sunt oricând disponibili pentru a-ți oferi o răutate gratuită, personal, prin telefon sau e-mail, nu pentru că ai merita-o (în zilele alea karma doarme) ci pentru că așa vor și așa pot!

Voi ați întâlnit astfel de oameni?

sursa foto: flickr.com

Share

3 Comments

  1. anca says:

    E vorba de lipsa de educatie!De cei sapte ani de acasa,cum se spune.Si mai ales e vorba de LIPSA DE BUN SIMT!Care pe zi ce trece se accentueaza.Si asta se intampla pentru ca acesti mitocani se simt invingatori in momentul cand victima lor nu are nici o reactie.Atunci cand avem de-a face cu asemenea specimene trebuie raspuns calm dar foarte ferm.Apoi ignorati, indiferent ce spun.Sa nu fiti surprinsi cand veti constata ca ei nici nu inteleg toate cuvintele pe care le spuneti.Oricum, lipsa de reactie a “victimelor” ii face si mai obraznici.Mai e un aspect care trebuie luat in calcul.Exista si cei lipsiti de discernamant,impotriva carora nu prea avem cum sa ne aparam.Doar daca dispunem de forta fizica.Asa ca…mare grija!Iar lipsa de respect pentru client a prestatorilor de servicii vine din faptul ca au monopol asupra domeniului in care activeaza.Va amintiti de nesimtirea celor de la Romtelecom din perioada cand nu aveau concurenta???Asta e!Cat timp au monopol vor considera ca ne fac noua,celor care platim,o favoare.Cine e vinovat?Firea noastra de romani care ne-am invatat sa acceptam orice pentru ca nu avem alte optiuni!Si stim ca se poate si mai rau!!!As fi vrut sa inchei intr-o nota optimista,dar…

  2. Elena Pribeagu says:

    Vaaai! Şi mie reuşeşte să-mi strice ziua un astfel de omuleţ 🙁

  3. Amalia says:

    Din păcate exista astfel de oameni, eu încerc să nu îi bag în seamă sunt indiferentă. Uneori se întâmpla ca și persoanele pe care le cunoști foarte bine să se creadă mai importante atunci când sunt stresate și fac tot felul de scene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.