Gătesc ceva dulce
September 20, 2010
Cât de mult îţi pasă de ce cred cei din jur?
September 20, 2010

Nuntă în familie

Iată că a venit şi ziua să o văd pe sora mea mai mare mireasă, o mireasă absolut superbă. După luni de pregătiri, agitaţie, nervi şi emoţii, pe 17 iulie a avut loc cel mai important eveniment din acest an, pentru familia noastră.

Ziua a început încă de la şapte dimineaţa, cel puţin pentru mine, când am plecat să o aduc pe Alina la noi, pentru a se ocupa de mireasă şi de ajutoarele ei. Nu vreţi să vă imaginaţi cum poate să arate o camera plină cu opt fete, unde periile, foehn-ul, placa de păr şi trusele de machiaj zboară care încotro. În timp ce una stătea cu bigudiurile pe cap, o alta era machiată. Şi tot aşa. O nebunie curată.

La ora 12, tot alaiul parfumat a pornit către casa miresei, pentru a pune la punct ultimele pregătiri. Odată cu venirea mirelui şi a naşilor, a început nunta şi toate obiceiurile cuvenite.

Gătitul miresei sau cum s-o mai numi el este un obicei, după cum pare, foarte vechi. Deşi s-ar putea sări cu uşurinţă peste el, eu cred totuşi că este un moment frumos. Probabil atunci realizezi cu adevărat că eşti mireasă şi că pleci de sub protectia părinţilor. În plus, mie mi-a adus şi nişte bani, întrucât eu am fost cea care a ţinut oglinda.

Un obicei urât şi pe care nu-l înţeleg este momentul în care naşa rupe un colac deasupra capului miresei. Ce simbolizează nu ştiu şi cred că se poate lipsi cu uşurinţă de el.

Mai departe, a urmat cununia civilă, unde nu sunt foarte multe de povestit, deoarece, per total, stai cinci minute şi toată lumea se înghesuie să îi ofere flori miresei.

A urmat apoi cununia religioasă care, deşi foarte lungă, a fost foarte frumoasă deoarece slujba a fost acompaniată de un cor superb.

Momentul mult aşteptat, după o zi de alergat, a fost petrecerea. Aceasta a avut loc la Vila Oana, la Ciric, unde pot spune că oamenii de acolo merită tot respectul.

Alte obiceiuri pe care eu nu le-am înţeles semnificaţia sunt:
– momentul în care mama mirelui (soacra mare) aşteaptă mirii la intrare, îi leagă pe amândoi cu o eşarfă, şi îi serveşte cu dulceaţă.
pusul florilor în piept la invitaţi – durează foarte mult şi chinuie domnişoarele de onoare. Când să apuci şi tu să iei o gură de mâncare, auzi marşul de primire şi „Bună seara şi bine aţi venit!”; atunci mesteci repede până la uşă, ca să poţi primi cum trebuie invitaţii. De ce oare nu pot veni toţi odată?
furatul miresei – da, este distractiv şi da, îi poţi face tot felul de glume mirelui, însă, ca mireasă, cred că pierzi prea mult din nuntă.

Distracţia cu adevărat a început, pentru mine, cam la ora 23. Atunci s-au terminat toate treburile, am mâncat bine şi mi-am promis mie să nu părăsesc ringul de dans până dimineaţă. Şi aşa a fost. După fiecare pauză a formaţiei, noi, domnişoarele de onoare, eram primele care deschideam dansul şi care chiuiam cât ne ţineau plămânii.

Chiar dacă risc să fiu subiectivă, cred că moldovenii ştiu să se distreze cel mai bine; muzica noastră populară pur şi simplu nu te lasă să stai pe scaun.

Nunta a ieşit foarte bine, invitaţii au fost foarte mulţumiţi, iar mirii au avut cel mai frumos început de poveste.

Unde mai pui că, anul viitor, familia lor se va mări cu încă un membru.

Share
Carmen Păun
Carmen Păun
Sunt o femeie abia ieșită din adolescență și care încă învață care e treaba cu viața de adult. Deși uneori pot părea agitată sau nerăbdătoare, să știți că sunt foarte prietenoasă și îmi place să râd cu poftă, din tot sufletul, cu gura până la urechi. Sunt proaspătă soție și mamă de fetițe frumoase foc (încă mai am de învățat cum vine asta), fiică, soră și am o pisică obraznică pe care o ador.

2 Comments

  1. Elena Iacob says:

    Tare faza cu semnificatia obiceiurilor:)) in rest, casa de piatra si o viata plina de bucurii tinerilor insuratzei:) abia astept sa il/o vad si pe cel mic/cea mica:p:X

  2. Irina says:

    Daaa, a fost foarte frumoasa nunta si multa, multa dixtractie:P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.