Tu știi dacă ai hipertensiune?
December 23, 2015
2016 – reloaded!
January 8, 2016

Ne întoarcem la răutate?

rautate

Mi se ridică părul pe mine când aud expresia ”De Crăciun, fii mai bun!”. Mă zburlesc pur și simplu când văd că majoritatea oamenilor încep fix în decembrie să ofere cadouri în stânga și în dreapta, de cele mai multe ori neștiind cine sunt destinatarii acelor cadouri și care sunt de fapt dorințele și nevoile lor. Se simt bine că fac ceva bun, oferind, însă nu se gândesc la toate aspectele acestui proces dificil, de altfel. Companii întregi care caută cu disperare ”o familie necăjită” sau ”câțiva copii bolnavi” sau ”niște orfani sau bătrâni singuri”, pentru a le ”alina durerea” de sărbători. De parcă durerea s-ar alina cu o pungă de dulciuri, dată o dată în viață, fără să îi întrebi măcar pe acei copii cine sunt, ce vor, de ce suferă și ce au nevoie.

Și uite așa în decembrie se întâmplă ”magia” sau ”miracolul” ca oamenii să uite ceva rău din trecut, să îi ierte pe cei care le-au greșit și să cumpere multe cadouri pentru toată lumea. În decembrie, toți devin ”mai buni”, orice ar însemna asta. Un fel de îngrășare a porcului în ajun, cu scopul de a-și spăla imaginea și de a primi la rândul lor ceva cadouri.

Și acum vin cu întrebarea: din ianuarie revenim la răutate? Urmează iar 11 luni de muncă asiduă, de concentrare pe sine, de lipsă de fapte bune, pentru ca la început de decembrie 2016 să devenim deodată din nou ”mai buni”? E așa de greu să ”fim mai buni” pe toată perioada anului? Să ne interesăm de binele celuilalt și în februarie, iunie sau octombrie? Să oferim ceva în mod constant și nu doar ca să ne simțim noi mai bine, ci ca să rezolvăm cu adevărat o problemă a cuiva care are nevoie de ajutorul nostru?

Încercați măcar o dată pe lună să faceți ceva pentru altcineva, să ajutați, să faceți o faptă bună. Iar fapta asta bună să o faceți din toată inima și cu atenție la toate detaliile de care are nevoie cel care o primește. În loc să dați o dată pe an o sacoșă cu dulciuri unor copii, mai bine le dați o dată pe lună șansa de a face ceva diferit: duceți-i la teatru, oferiți-le o carte, învățați-i să creeze ceva, duceți-i să viziteze un muzeu etc.

A fi mai bun” nu ar trebui să fie o expresie folosită doar în decembrie! ”A fi mai bun” ar trebui să fie un motto pentru un stil de viață!

Foto: minimalwall.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.