bowen
Ce știi despre metoda Bowen pentru spatele tău?
March 26, 2016
casatoria
Oare mai există căsătoria din dragoste?
March 28, 2016

Muzică românească de pe vremea bunicilor

Muzica românească veche a trecut prin mai multe etape: cenzură, înflorire, decădere, influențe străine sau rezistență în fața regimului comunist. Muzica, de cele mai multe ori, în cele mai multe cazuri, a avut apogeul în vremurile cele mai încercate. De altfel, inspirația nu-ți vine când ești fericit și cu de toate pe masă, ci exact atunci când ești în nevoie și îți lipsesc libertatea și siguranța zilei de mâine. Am descoperit artiști vechi, unii uitați sau „șterși” din istoria muzicii tocmai pentru că muzica lor deschidea minți. Astăzi am să mă opresc la câteva femei din muzica românească de după 1950, pentru că mai înainte de această perioadă, în perioada interbelică, nu prea găsim femei-interprete. Așadar, emanciparea artistică feminină în România s-a făcut vizibilă mai aproape de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.  Scriind acest articol și ascultând muzica celor trei femei pe care vi le prezint aici, mă gândesc la cât de spectaculoasă ar fi o reeditare a muzicii acestora, într-un eveniment-tribut făcut de cei tineri. Astfel, ne-am reîntoarce la unele valori, ignorând omogenizarea care se produce pe alocuri în muzica autohtonă, după modele străine.

 

  • Anca AGEMOLU (1944, București, de origine armeană), ale cărei activități artistice din România au fost șterse cu buretele de fostul regim comunist. Muzica ei a inspirat și era făcută fără artificii de voce, aducând un suflu proaspăt, cu un timbru clar și plăcut. Din informațiile găsite în documentare, fosta interpretă locuiește în prezent în Germania.

 

  • Denise CONSTANTINESCU, despre a cărei carieră nu găsim informații prea multe. Muzica ei însufleșește versuri senine, versuri aproape ca niște povești nevinovate, cum este și Violete pentru fete:

 

  • Mihaela RUNCEANU (n. 1955 – d. 1989), care a avut o carieră de succes, luminată de cântece devenite șlagăre, cu care a participat și a câștigat la diverse concursuri, printre care și Mamaia. Versurile sale elogiază dragostea, dragostea rănită sau neîmplinită și încă sunt cunoscute și promovate pe rețelele de socializare.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.