Inka, un strop de răsfăţ în fiecare zi
March 13, 2012
Astăzi, shopping cu sora mea
March 13, 2012

Minunatele oase

“My name was Salmon, like the fish; first name, Susie. I was fourteen when I was murdered on December 6, 1973.”, așa începe romanul semnat de Alice Sebold. Da, și eu am fost puțin reticentă la început, mai ales că după această frază este detaliată scena violului și a omorului. Vârsta personajului principal, trauma prin care aceasta trece, tragedia în sine nu este ușor de digerat.

Mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam această carte, deși recunosc că unele fragmente erau atât de macabre încât abia le-am putut citi. Micuța Susie, violată și ucisă de vecinul de cartier, devine naratorul acestei povești incredibile care se concentrază pe drama prin care trece familia după dispariția ei.

Ajunsă într-un fel de rai, Susie rămâne în continuare să-i observe pe cei pe care i-a lăsat pe Pământ, inclusiv propriul ucigaș. Am crezut că lectura va aduce o sumedenie de întâmplări prin care Susie își ajută familia să-i descopere ucigașul și să o răzbune, punând astfel capăt unor resentimente chinuitoare. Am regăsit în schimb o Susie care și-a acceptat tragedia cu un singur sentiment: îngrijorarea pentru familia ei. Drama prin care trece familia după dispariția ei devine singurul motiv de îngrijorare pentru Susie: tatăl obsedat de ucigașul său, mama care iși părăsește familia, sora pe umerii căreia cade întreaga responsabilitate și fratele care crește într-o familie mult prea îndurerată.

Mai multe nu vă spun. Vă las să descoperiți singuri una dintre cele mai triste povești din câte am întâlnit, dar în același timp, cea care conturează cel mai frumos speranța și bucuria de a trăi. Face parte din seria cărților pe care trebuie să le citiți!

Cartea a avut și o ecranizare despre care puteți citi aici.

Sursa foto: okazii.ro

Share
Irina Butnaru
Irina Butnaru
O zgubilitică ce își pavează drumul prin viață cu intenții bune și zâmbete. Cam asta sunt eu. Împăciuitoare de cele mai multe ori și revoltată de nedreptăți atunci când le constat. Simt că tinerețea e o stare de spirit și nu are legătură cu vârsta, iar atunci când contextul permite, condimentez totul cu năstrușnicii și naivitate de copil. Sunt convinsă că totul se întâmplă cu un motiv și la momentul potrivit. Mereu în căutarea echilibrului și a soarelui de dincolo de nori, mă încăpățânez să văd partea pozitivă a oamenilor sau a situațiilor ce par a fi doar negative.

2 Comments

  1. marina says:

    stii cumva si de unde o pot comanda/cumpara? nu am gasit-o in stoc pe niciun site.

  2. Elena says:

    Eu am cumparat-o de pe http://www.polirom.ro, dar vad ca au epuizat stocul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.