Azi citesc poezie
January 30, 2014
Banii mei. Banii tăi. Banii noștri
January 30, 2014

Meseria aia scârboasă!

Cine nu visează la un birou confortabil, cu un scaun comod în care să stea relaxat în timp ce privește și comentează cu colegul din dreapta pozele de profil ale amicelor din listă (în pauza de masă, evident!)?! Multe persoane consideră că a avea un serviciu “la birou” este un ideal, fără prea multe dureri de cap și implicarea, ba mai mult, unul la care poți să vii lejer încălțată cu tocuri de peste 10 cm (pentru că oricum te învârți maximum 15 min pe zi cât să muți 3 hârtii dintr-o parte într-alta). Fiecare cu părerea lui până la urmă! Cert este că această dorință nu a fost mereu un ideal, iar oamenii și-au tot schimbat, de-a lungul timpului, opțiunile, în funcție de diverși factori: sociali, economici, politici etc (cum este și normal, de altfel).

Haideți să facem un mic troc: eu vă ofer câteva secunde, voi vă transportați imaginar în…..să spunem…. Roma antică sau chiar Grecia antică…. Ce meserie ați fi avut dacă ați fi trăit în acea epocă? De vreți pot să vă ofer eu câteva idei care să nu fie tocmai banale de tipul: miner, lucrător al pământului, servitor la casa regală, ostaș în marea armată romană sau mare gladiator în arenă etc etc. Viața era mult mai frumoasă de atât! și piața muncii mult mai ofertantă! Ai fi putut opta să fii… colector de excremente (adică te duceai la ușa lu’ nenea băteai discret la poartă și îi spuneai: “Bună ziua, bună ziua, am venit să vă iau excrementele din ziua curentă”. Nu am idee dacă îi lasai omului și o chitanță pentru serviciul oferit sau în ce consta bacșișul pe care îl primeai) sau îngrijitor personal pentru atleți (un fel de personal trainer modern) care avea sarcina de a șterge transpirația și murdăria de pe trupul atleților epuizați după lupte (îi făcea chiar și masaj la pulpișoare dacă avea întindere musculară) ori organizator de…orgii (ah, ce meserie ar spune unii!). Orgia era o sărbătoare îndelung așteptată iar organizarea trebuia făcută în cele mai mici detalii: persoana însărcinată trebuia să se ocupe de meniu, muzică, alegerea curtezanelor (o muncă titanică deoarece birocrația cerea efectuarea unor  serii de documente care să ateste că ele sunt conforme cu standardul – adică fără boli la purtător), dar mai ales de distrarea mulțimii prin integrarea în program a diverselor activități.

Dacă nu v-am convins mai vin cu alte două propuneri de nerefuzat:

–          clovn la înmormântare. Dar ce e atâta jale și suferință?! Aș!….la înmormântare familia trebuie să fie distrasă de la suferință și cum altfel se poate face dacă nu apelând la o echipă de clovni? Însă unul era șefu’! Unul era cel care avea sarcina de a-l imita pe cel decedat (gesturi, comportamente, vorbe care îl caracterizau cândva pe bietul răpostat), de a alerga în urma mortului și a se scălămbăni până în ultimul moment. Și stai să vezi concurență aici!

–          ștergător de funduri regale. De ce râdeți? Nici nu aveți idee câți oameni și-ar fi dat viața în Londra, în Evul Mediu, să aibă această meserie. Era considerată o onoare întrucât, aceste persoane deveneau cei mai intimi apropiați ai regelui și beneficiau de toată protecția monarhiei. Așadar curus regalus stersus, vitas migliorus!!

Nu pot să nu mă gândesc cum ar fi arătat cv-ul meu în acea perioadă sau cum ar fi decurs un interviu de angajare?! Ah, ați fost “orgii planner”?! Puteți să îmi povestiți cea mai grandioasă orgie pe care ați organizat-o? Ah, și după ați trecut direct în funcția de “ștergător de funduri regale”! Ați evoluat repede….sunteți o persoană ambițioasă….Care a fost cea mai mare provocare în timp ce ștergeați fundul regal?!

No, dar de ce să fim cârcotași?…pănă la urmă meseria e brățară de a(c)ur…regal!

Sursă foto: investestecorect.ro

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.