Promovarea ta contează!
May 29, 2017
personalitate
Ați auzit de cuplurile cu o singură personalitate?
May 29, 2017

Marele Gatsby, o poveste frumoasă despre dragoste, prietenie și bani

marele gatsby

Marele Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald este unul dintre acele mari romane clasice despre care știe toată lumea, dar pe care foarte puțini le-au citit de fapt. A fost și cazul meu, pentru că până luna aceasta nu apucasem să citesc niciodată nimic de Fitzgerald. Și când am făcut-o, în sfârșit, am zis să încep cu cel mai celebru roman al său, Marele Gatsby, după care să continui și cu celelalte.

Este una dintre puținele cărți în cazul căreia am văzut mai întâi filmul și apoi am citit cartea. Însă, când am citit Marele Gatsby, am făcut abstracție de film și m-am concentrat strict la lectură și la imaginația proprie. Cartea e scrisă din perspectiva lui Nick Carraway, un tânăr proaspăt sosit în marele New York, pentru a experimenta și el marele vis american. Nick nu are o situație financiară prea bună și locuiește în chirie într-o căsuță modestă, fiind vecin cu Jay Gatsby, un tip putred de bogat, care dă tot timpul petreceri fastuoase și pe care nici măcar nu a apucat să îl întâlnească.

Până la urmă, este invitat de către Gastby printr-un bilet la una dintre petrecerile sale și așa începe prietenia dintre cei doi, dar și momentele de adevăr. Nick află că Gatsby este îndrăgostit de Daisy, verișoara lui Nick, pe care a întâlnit-o cu mulți ani în urmă. Singurul motiv pentru care dă toate aceste petreceri somptuoase este pentru a-i oferi lui Daisy șansa de a veni în casa lui și de a se reîntâlni, sperând la reluarea poveștii lor de dragoste.

Însă, Nick află și alt adevăr despre Gatsby! Numele său real este James Gatz, provine dintr-o familie săracă și s-a îmbogățit din ambiția imensă de a fi bărbatul care îi poate oferi lui Daisy viața de lux pe care și-o dorea. Dar toată bogăția lui nu mai poate face nimic acum, pentru că Daisy este prea confuză și prea sub influența soțului său. Gatsby preia asupra sa vina de a o fi călcat cu mașina pe amanta lui Tom, deși Daisy era la volan în acel moment. Și nici asta nu o face pe Daisy să îl părăsească pe Tom și să se întoarcă în brațele fostei sale iubiri, Jay Gatsby.

Gatsby este până la urmă ucis de soțul amantei lui Tom Buchanan, care crede că Jay era amantul soției sale. Cine vine la înmormântarea lui și cui îi pasă că a murit? Ei bine, din mulțimea imensă care altădată îi invada casa cu orice mic prilej, la moartea lui i-au stat alături doar Nick și tatăl său. Asta așa, ca o lecție despre prietenie atunci când ea este bazată pe bani.

Chiar dacă ați văzut sau nu filmul, eu zic că o astfel de carte ar trebui să existe în biblioteca personală a fiecărui om! Citiți Marele Gatsby și bucurați-vă de o carte care merge la suflet, prin stil, poveste și profunzime. O realitate pusă pe hârtie de către F. Scott Fitzgerald în 1925, dar valabilă și astăzi din plin! O găsiți la reducere, în colecția Top 10, pe Libris.ro!

Foto: Andreea Ignat

 

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.