Hangița lui Goldoni sau Când o femeie calcă în picioare sentimentele bărbaților
April 17, 2014
Cum vede fiecare generație Paștele
April 18, 2014

Mă bîntuie un spirit artistic

Pe Joyce Carol Oates o cunoşteam acum vreo doi ani într-un articol despre autori inspiraţi de pisicile lor. Era aşezată laolaltă cu Jean Cocteau, Edgar Allan Poe şi Truman Capote, pe aceeaşi pagină albă a ecranului, plină cu scris şi poze vechi cu mîţe. Am spus atunci că da, o voi citi de la cap la coadă, că sună foarte interesant şi că sigur o voi adora. Am pus un bookmark şi am uitat de ea. Acum vreo trei luni o prietenă vine în cafeneaua în care trebuia să ne întîlnim cu un zîmbet complice pe faţă. “Ţi-am adus cartea despre care vorbeam, sper să îţi placă”. Mîndra fecioară, de Joyce Carol Oates. O analizez, mă mir la vederea acestui nume pe care ştiam sigur că l-am mai întîlnit undeva şi mă bucur tacit de invitaţia la lectură. Am parcurs-o repede, cu o curiozitate tipic pisicească, atît de repede şi de hulpav, încît a fost nevoie să o reiau, ca să o simt mai bine. Astăzi, la două săptămâni de la recitire, mă sună un amic. “Cum îl chema pe autorul ăla care îţi place ţie, ăla cu sîngele şi cu pisicile, am vorbit noi doi într-o noapte despre crima aia…”. Truman Capote, desigur. Îmi amintesc de fotografia simpatică în care el spirjină de zîmbetul sec o pisică pufoasă, cu privire de budoar. O caut ca să mă amuz niţel de ea şi dau peste articolul de acum doi ani. Înspre finalul lui o văd. Din nou. Este Joyce Carol Oates, cea pe care o trădasem, căreia îi promisesem că o voi adora şi pe care o uitasem. Se pare, însă, că ea nu m-a uitat pe mine.

mandra fecioaraŞi a ţinut morţiş să mă scufunde în povestea Katiei Spivak – o Lolită, de doar 16 ani, care îşi plimbă leneşă coapsele zgîriate de soare şi care trăieşte într-o minte bogată. O întruchipare a cuminţeniei de suprafaţă, ca un fruct dulce, dar prea tare, greu de muşcat şi de savurat. Pusă în rolul de bonă a unor copii simpatici, guvernaţi de părinţi nesuferiţi, Katia descoperă că aspectul ei feciorelnic poate fi o mină de aur. Şi fără intenţii greşite, pentru început, acceptă prietenia foarte apropiată a unui pictor de 60 de ani, elegantul domn Marcus Kidder. Cu un şarm debordant, acest bărbat supărător de galant o transformă pe tînără într-o muză. O îmbracă în lenjerii translucide şi o forţează să se prostitueze în numele artei. Dar pe Katia nu pare să o mai deranjeze acest lucru. Banii pe care îi primeşte de la domnul Kidder îi anesteziază conştiinţa prea îngustă. El se îmbată cu prezenţa ei şi totul merge tacit şi limpede. Pînă cînd eleganţa se dovedeşte a fi un cîrlig, iar banii devin năvod pentru Katia, unul din care nu mai poate scăpa. Şi atunci se vede nevoită să evadeze din imaginea ei de fecioară şi să se preschimbe în demon.

Pe foarte scurt, Mîndra fecioară este o carte despre măşti sociale şi despre jocuri plăcute care scapă de sub control. Palpitantă ca o partidă de poker, dar suficient de delicată, cartea este o lectură frumoasă, care descrie o lume ascunsă, cu toate personajele la vedere.

Foto: elgrandepics.com

Share

2 Comments

  1. My foreman namely too keen of YouTube funny videos, he likewise watch these even among company hehehe..

  2. Hi there apt all the YouTube movie that namely posted at here has really fastidious quality along with pleasant audio quality

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.