Feminitate și speakeri de succes, pentru succes – partea a doua
March 3, 2014
Se caută femei însărcinate pentru petrecere creativă
March 4, 2014

Los Amantes Pasajeros sau Filmul-grimasă

O călătorie neobișnuită. Cîțiva pasageri neobișnuiți. Zeci de probleme obișnuite. Un film ca o pană de curent în mijlocul unei petreceri: Los Amantes Pasajeros.

 Captivi într-un avion care este sortit unei aterizări forțate, echipajul și pasagerii își dezvăluie secretele. Stewarzii sunt alcoolici, piloții descoperă că sunt homosexuali, femeile de la bord sunt dependente de sex, iar bărbații pasageri sunt criminali. Se apropie unii de alții și încep să ne mărturisească totul într-un mod ilar. În spatele rîsetelor pe care le stîrnesc se ascund o urmă vizibilă de egocentrism și o pată mare de autosuficiență.

Se întîmplă uneori să mi se facă poftă de o comedie. Foarte rar, dar se întîmplă. Și de obicei mă potolesc cu Stan și Bran sau ceva frînturi din Charlie Chaplin, dar de data asta am riscat cu altceva. Un film care prinde mușchi prin folderele mele de vreo două luni. Mă uitam la el lung, apăsam play și apoi îmi aminteam că am citit lucruri foarte acide la adresa lui. Și eu, ca un cinefil pătimaș, nu aș fi vrut niciodată să îmi schimb părerea despre tatăl multor plăceri de-ale mele, domnul Pedro Almodovar. Dar (un dar prelung și ferm) într-o noapte am tras aer în piept, mi-am golit mintea și am decis că este momentul să văd ultima ispravă a maestrului spaniol. Și totul a fost înspre binele meu.

Într-o oră și jumătate se îngrămădesc multe laitmotive ale operei regizorului spaniol, dar frumusețea filmului constă în ceea ce face o notă discordantă: subtilitatea mesajului. Dacă pînă acum aveam de-a face cu povești complicate, schimbări de sex, răsturnări de situație și de personaje, în cazul de față ni se dă totul pe tavă. Aproape totul. Ne putem lăsa furați de dansul băieților, sau de discuțiile lor picante, dar atenția noastră ar trebui să stea într-un alt loc. Pentru a simți acest film așa cum se cuvine trebuie să facem cîte un studiu de caz pentru fiecare personaj, de la prima interacțiune pe care o avem cu el, pîna la ultima, să analizăm fiecare gest, fiecare privire pe care o aruncă asupra celorlalți călători, și, spre marea noastră surprindere, vom descoperi că am aterizat într-un univers în care ne învîrtim zi de zi. Ascultăm pasivi problemele celorlalți, îi judecăm, dar în fundul ființei noastre, nu ne pasă de nimeni mai mult decît de noi. Fiecare personaj din povestea lui Almodovar participă la acțiune cu un scop clar: pentru a-și satisface curiozitate, pentru a-și pierde virginitatea, pentru a-și vărsa năduful, pentru a se regăsi cu cei pierduți, pentru a se descoperi pe sine sau pentru a se îndrăgosti. Ca o grimasă care ascunde trăiri foarte negative, Los Amantes Pasajeros îmbracă o haină colorată, cu epoleți de comedie. Cînd reușim să o dăm jos rămînem cu tot ce se poate ascunde în cutia Pandorei: trădare, corupție, crimă, minciună, disperare, înșelăciune și egocentrism. Un cocktail pe care nu îl simțim deloc amar, ba chiar ne place gustul lui dulceag și îl sorbim încet, cu plăcere.

Și acum în încheiere, sar din nou într-o altă zonă, cea a vastei opere a maestrului Almodovar, despre care v-am vorbit mai sus. Această ultimă plăcere îmi amintește de un film din vremurile mai trecute, cînd spaniolul se juca des cu astfel de personaje pline de culoare și umbrite de secrete: Mujeres al borde de un ataque de nervios. Poate unul dintre cele mai bune ale sale, pelicula cu nume foarte lung se desfășoară în același decor claustrat și în aceleași condiții limită, doar că se lasă presărat cu o dorință de răzbunare și se lipsește de umorul exagerat. Dar despre acesta, cu o altă ocazie…

Foto: cinemaseries.es

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.