Azi mă joc cu copiii mei
February 6, 2014
Cum să ai încredere în tine? E PĂCAT, zău!
February 7, 2014

Lore sau 50 Shades of Blue

O fată cu ochi albaștri. Un albastru cu cer cenușiu. Un cenușiu cu miezul negru. Un film ca un coșmar din care nu ai mai vrea să te trezești.

O zi de mai, 1945. În universul îngust al fetei cu rochie roșie și buline albe, totul este luminos. Iarba este verde crud, pielea fraților ei este imaculată, rîsul lor este cristalin, iar aerul este cald. Doar rochia mamei este neagră și bocancii de uniformă nazistă ai tatălui ei apasă grav pe podeaua de lemn. Vorbele cad grele și se izbesc în timpanul ei: “Hitler a murit”. Asta înseamnă doar că trebuie să fugă și să lase în urmă totul. Pînă va găsi un loc în care să se simtă în siguranță, Lore va uita cum arată lumina soarelui.

Aproape că nici nu îți vine să crezi că este un vis, atît de bine este făcut acest film. Atît de real și atît de frumos strunit, încît îți dă fiori și te face să te uiți mereu peste umăr, să nu cumva să te pască moartea la fiecare pas. Pe scurt, avem de-a face cu un film care privește prin ochii unei adolescente soarta poporului nazist după aflarea veștii despre Fuhrer, aceeași eternă poveste de maturizare forțată de evenimente tragice, care transformă un copil inocent într-un adult încrîncenat. Minunea, însă, în cazul de față nu constă în cumplitele fapte pe care le tot vedem prin diverse documentare și le culegem din diverse cărți de istorie. Nu, aici minunea constă în culori și în scene pe care pot spune cu mîna pe inimă că nu le voi uita niciodată.

Lore își pierde inocența odată ce realizează că acei oameni muribunzi, schelete vii, care privesc printre garduri, din fotografii pe care tatăl ei încearcă să le ardă, există din pricina omului pe care îl iubește și îl respectă atît de mult. Odată ce află că părinții ei vor fi vînați și cel mai probabil închiși (uciși), aura ei se schimbă. Dacă în scenele de început o vedem emanînd o lumină calmă și frumoasă, pe măsură ce avansăm în poveste vom observa că ochii devin din ce în ce mai intenși, în timp ce chipul îmbătrînește prin umbre. Iar una dintre cele care m-au făcut să admit că sunt în fața unui film musai de văzut (așa cum îmi place mie să le spun celor pe care le consider chiar foarte bune) apare chiar aproape de final, o surprindere a reflexiei chipului fetei în oglindă, un chip închis, ca un oval perfect cu colțurile gurii căzute, scăldat de o lumină rece care o face pe Lore să pară transparentă.

Minunată această expunere de tonuri de culoare, pe care o regăsim pe tot parcursul filmului! Cred că fără prea mult efort pot găsi zece tipuri de albastru care încîntă ochiul cinefilului, care se combină și rezultă multe alte nuanțe. Vom învăța pe măsură ce privim, că aici culorile funcționează la fel ca în lumea animalelor veninoase. Atunci cînd întîlnim albastru electric într-o scenă știm că urmează un cadru tensionat, o întoarcere pe dos a scenariului sau o mișcare neașteptată a camerei. Astfel se creează un suspans ca într-un thriller, care vă face stomacul să se încordeze și respirația să o ia la fugă. Dar nu aveți de-a face cu un astfel de gen, e chiar foarte greu să spun ce fel de film este Lore, așa că mă voi rezuma la a inventa o denumire și îi voi spune un film fotogenic, din acela care ia ochii cu poze frumoase și personaje conturate, ce poartă ca haine o dramă care emoționează și cutremură. Pe și mai scurt, un film care este atît de aproape de perfecțiunea vizuală, încît încep să tremur cînd mă gîndesc cum va arăta următorul film al lui Cate Shortland.

Și dacă tot am ajuns să vorbesc despre doamna regizor, vă spun doar cîteva vorbe despre un alt film de-al ei, debutul în lung-metraj, mai exact. Somersault este un soi de Lore mult mai eliptic, mult mai enigmatic, mai redus ca intensitate senzorială și mult mai aplecat spre art-house, care merită atenție sporită. Dar despre acesta, cu o altă ocazie cinefilă.

Sursă foto: cinemagia.ro

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.