La mulți ani, draga noastră Diana!
September 1, 2012
Să luăm siliconul și să-l punem la zid
September 3, 2012

Lecţii de viaţă desprinse din cărţi

Am o mare problemă. Cu memoria. Nu pot să reţin numele personajelor din cărţile pe care le citesc. Aceasta a fost o dificultate dintotdeauna. Pur şi simplu nu reuşesc să reţin numele lor. Cele care m-au influenţat cu adevărat, şi cele uşor de reţinut nu le uit niciodată.

Mai nou am descoperit că uneori mai uit şi acţiunea din carte. M-am speriat cȃnd am realizat lucrul acesta. Discutam cu o prietenă şi ea ȋmi dădea detalii din cărţi care le citisem, ȋnsă care nu mi le aminteam deloc. Mi-am ridicat atunci ȋntrebarea: eu cu ce rămȃn după ce citesc? Nume nu, acţiune nu.

Analizȃnd profund această problemă am ajuns la concluzia că de fapt cel mai mult contează ce te-a ȋnvăţat acea carte, cum te-a impresionat, ce sfaturi ţi-a oferit sau ce lecţie de viaţă ţi-a dat. Şi lucrul acesta este cel mai important ȋn final. Contează că ai reţinut că se numeşte Scarlett O’Hara sau că ţi-a oferit cel mai puternic exemplu despre cum să nu renunţi niciodată oricȃt de greu ar fi?

Cărţile prezintă de fapt destine, ȋntȃmplări, acţiuni menite să transmită ceva. Ceva din care poţi ȋnvăţa, care să te lase ȋmplinit, dar totuşi plin de ȋntrebări. Viaţa unui personaj poate fi chiar viaţa ta uneori. Poate nu ȋţi aminteşti numele lui, dar dacă poţi face o conexiune dintre acţiunile sale şi propria viaţă sau dacă poţi să aplici un sfat pe care l-ai reţinut din carte, atunci nu ai citit degeaba.

Pentru că ȋn final, cărţile pot fi prietenii noştri anonimi care ne oferă cele mai bune sfaturi şi lecţii de viaţă. Lecţii pe care nu le vom uita niciodată. Şi asta ȋnseamnă că acea carte şi-a atins scopul: a influenţat ȋncă un destin. Rolul unei cărţi bune este să aducă o schimbare ȋn vieţile cititorilor, nu să ȋi ȋnveţe pe aceştia nume de personaje şi oraşe.

Acum că v-am prezentat relaţia cu dragile mele cărţi, vă provoc şi pe voi să o descrieţi pe a voastră. Voi reţineţi toată acţiunea din cărţi sau extrageţi doar cele mai importante lecţii?

Sursă foto: arhivă personală

Share

3 Comments

 1. Elisa says:

  un articol in care ma regasesc in intregime:P. Pfuu ma bucur ca nu sunt singura ciudata ce nu isi aduce aminte nume din carti sau filme. Important este mesajul! Multumesc Zana! O zi frumoasa!

 2. Helga says:

  Raman cu povestea 🙂 apoi o uit, fara sa vreau – alte povesti ii iau locul. Cand citesc, ma cufund cu totul in atmosfera. Nu-mi propun sa retin toate detaliile, ptr ca eu nu fac recenzii. Mie doar imi plac povestile.
  Deci, daca sunt o ciudata, ma bucur sa fiu in club :))

  P.S. La fel se intampla si cu filmele. De multe ori imi dau seama abia dupa mult timp ca “parca mi se pare prea cunoscuta actiunea…”. Ah, si cu bancurile :))

 3. Zana says:

  Fetelor, ma bucur atat de tare ca nu sunt singura cu aceasta “problema”. Caci cum bine ai spus si tu Elisa, in final conteaza mesajul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.