Azi mănânc o înghețată!
October 28, 2010
Tu vrei să ai copii?
October 28, 2010

Inception – un “must see” al anului 2010

Cum ai reacționa dacă ți-ai da seama că lumea pe care o consideri reală este, de fapt, o iluzie? Schimbând spectrul discuției, cum ai reacționa dacă visul ar fi, de fapt, realitate? Evident, o distincție clară între vis și realitate ar fi imposibilă.

Filmul Inception poate fi caracterizat prin urmatoarea replică: “The dream is real”. Nu cred să fi vazut în 2010 un alt film atât de alert, atât de bine construit, atât de bine gândit, cu o regie impecabilă și cu interpretari de mare clasă din partea actorilor ce alcătuiesc distribuția.

Inception, filmul regizat cu măiestrie de britanicul Chris Nolan este, fără doar și poate, unul dintre filmele de referință ale anului 2010, alături de o altă peliculă ce l-a avut în rolul principal tot pe Leonardo Di Caprio, Shutter Island, regizată de Martin Scorsese. Este clar, cel puțin pentru mine, că actorul va primi nominalizare la Oscar măcar pentru unul dintre roluri, dacă nu pentru ambele performanțe actoricești. Și-a interpretat “partiturile” fără cusur, deși trebuie să recunosc că similarități între personaje există.

Revenind la Inception, filmul îl prezintă pe Dom Cobb, expert în furtul de informații secrete din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează. Datorită abilității sale extraordinare, Cobb a obținut un statut de hoț profesionist, fiind extrem de căutat în lumea spionajului tehnologic. El primește însă o ofertă cel puțin ciudată și anume aceea de a implanta informații în mintea cuiva în loc de a le extrage. Deși misiunea pare a fi una imposibilă, Cobb acceptă oferta pentru a-și putea recăpata familia, pe care a pierdut-o cu mult timp în urmă. De aici, încep o serie de aventuri, incursiuni în psihologicul personajelor și situații de vis în vis, care mi-au reamintit de Sărmanul Dionis, studiat în liceu.

Efectele speciale sunt atât de bine realizate încât fiecare cadru în parte ar putea trece drept un still fotografic (fotografie statică, n. red.), în timp ce muzica lui Hans Zimmer completează atmosfera alertă și intensă în care se desfasoară evenimentele. Finalul deschis este cât se poate de ciudat și de aprig dezbătut de către toți cei care au vizionat filmul: vis sau realitate?

Mărturisesc că timp de două ore am stat țintuită în scaunul de la cinematograf, cu sufletul la gură. Dacă, spre exemplu, aș fi nevoită să caracterizez în trei cuvinte filmul lui Nolan acestea ar fi: alert, intens, bine închegat. În mod paradoxal, dacă ar trebui să găsesc două lucruri care nu mi-au plăcut la Inception, aș opta pentru începutul prea alert și pentru finalul deschis. Nu de alta, dar deși le vad precum singurele defecte ale filmului, sunt și două dintre aspectele care mi-au captat atenția cel mai mult.

Una peste alta, Inception merită văzut, încadrându-se în categoria “must see”. Și nu acasă, ci în cinematografe, unde acel grad de intensitate despre care vorbeam este amplificat de complexitatea personajelor, de scenariul impecabil și, nu în ultimul rând, de muzica lui Hans Zimmer. Care va fi și el nominalizat la Oscar pentru coloana sonoră. Parol!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=66TuSJo4dZM[/youtube]

Share
Alina Gheorghiescu
Alina Gheorghiescu
Sunt o femeie împlinită, simpatică şi muncitoare, soţie loială, mamă iubitoare, fiică şi soră recunoscătoare. Lucrez de când mă ştiu în turism şi evenimente, începând cu anul acesta sunt freelancer şi blogger. Îmi place să citesc, să fac fotografii şi, mai nou, să scriu. Mă găsiţi pe blogul meu de călătorii cu copii şi activităţi în familie şi pe Belva.

6 Comments

 1. Andreea Marc says:

  Recunosc că nu mi-a plăcut absolut deloc filmul ăsta. Da, ideea e făinuță, l-am înțeles, totul ok, dar nu am simțit că m-a dat pe spate ca alte filme. De abia ateptam să se termine și să plecăm din cinema … dar, cine știe … poate nu eram eu în starea potrivită …

 2. Etienne says:

  :)) mai bine nu spui nimic la Wallstreet money never sleeps ai adormit in cinema :)) deci lasa alti critici sa vorbeasca.

 3. Andreea Marc says:

  La Walstreet eram frântă de oboseală :p

 4. Ines Prodan says:

  Mie mi-a plăcut Inception foarte mult și chiar m-am gândit mult timp la el și am și purtat conversații pe seama lui.

  Una peste alta, mă bucur că mai există cineva care adoarme în cinematograf. Eu propun să facem o întâlnire a Belvelor acolo, cu sesiune specială de somn :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.