Dacă nu ar fi fost voluntariatul…
March 31, 2011
Cum ar trebui să reacționezi când afli că o persoană dragă are cancer?
March 31, 2011

Îmi place să vorbesc în public

Atunci când vorbesc în public se adună în jurul meu şi în interiorul meu o energie pozitivă combinată cu un fel de adrenalină pe care numai un alt pasionat de public speaking sau un porcuşor de Guineea la vederea unui castravete le-ar putea înţelege.

Majoritatea celor cu care am mai vorbit despre acest subiect, mi-au spus că cel mai indicat este să îţi pregăteşti prezentarea cu mai mult timp înainte, pentru a avea timp să ţi-o retusezi şi să ţi-o modifici, în cazul în care îţi vin idei mai bune sau primeşti feedback pe ea. La mine nu funcţionează aşa.

Înainte de orice prezentare am ceva ce cred că s-ar incarda în categoria “ritual”: am o perioadă de vreo două săptămâni când îmi spun că încă mai am timp; iar apoi o perioadă de cam o săptămână în care sunt în priză şi fac un mare brainstorming în capul meu, dar nu notez nimic; şi apoi o perioadă de o zi în care notez tot ce îmi trece prin cap; şi, la final, o perioadă de o seară, când, brusc, îmi vine IDEEA care să diferenţieze prezentarea mea de alte prezentări care s-au mai făcut pe acelaşi subiect.

Niciodată IDEEA nu vine mai înainte. Tot timpul vine în seara precedentă prezentării. Şi tot timpul trec prin aceeaşi stare de nervozitate, când îmi rod unghiile şi mă joc cu părul şi fac o tonă de research, în aşteptarea IDEII. Care, din fericire, vine întotdeauna.

Iar apoi trebuie să mai ştiţi despre mine un lucru: pentru că, în cele mai multe din cazuri, vin şi cu o prezentare ppt ataşată, cel mai important pentru mine este background-ul. Şi tot timpul primesc sfaturi de genul “tu pune acolo conţinutul, background-ul să fie cea mai mare grijă a ta!”. Adevărul este că background-ul ESTE cea mai mare grijă a mea. Pentru că, imediat cum l-am ales şi am simţit că este potrivit prezentării mele, cuvintele încep să se aştearnă pe slide-uri în cel mai firesc mod posibil. Acum fie vorba între noi, oricum nu am prea multe cuvinte pe slide-uri. Cele mai multe cuvinte sunt comunicate pe cale orală.

Un alt lucru ciudat la mine este că în ziua în care ar trebui să ţin prezentarea nu am absolut nici un chef de vorbit în public. Am senzaţia că totul va fi un eşec, că mai bine stăteam acasă şi făceam altceva şi mă gândesc de mai multe ori dacă este sau nu prea târziu să o anulez. Niciodată nu o anulez.

Şi, în momentul în care ajung în faţa publicului, totul devine clar: încrederea revine, veselia de a-i vedea pe toţi uitându-se la mine îşi face prezenţa şi energia despre care vorbeam la început începe să pună stăpânire pe mine. În final, totul iese bine şi concluzionez cu zâmbetul pe buze că publicul mă iubeşte! 🙂

La voi cum e cu vorbitul în public?

Share

5 Comments

 1. lorelaylilu says:

  Sunt o fire foarte emotiva.Cel mai bine scriu,vorbitul in public pentru mine e deja…mult prea mult.

 2. Teo Grigorie says:

  Fain articol 🙂 Si mie imi place sa vorbesc in public 😀 Mai ales daca stii despre ce vorbesti, totul merge ca uns.
  Si ai dreptate, in general, marile idei vin pe ultima suta de metri.

 3. Imi place, place, place! Pentru ca vorbesc mult si simpatic si oamenii rad la glumele mele si pot sa-mi fac un ppt dragut cu poze si sa ma pregatesc si sa vin cu tot felul de informatii noi.

  As vorbi intr-una in public, de asta imi si place sa tin traininguri. 😡

  Am tinut o data un training de 3 ore jumate pe public speaking 😀

 4. oana says:

  Şi eu mă exprim mai bine în scris, dar în ultima vreme am descoperit că îmi place foarte mult să vorbesc în public. Sunt foarte stresată şi emoţionată înainte dar când încep să vorbesc mă relaxez şi mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Oricum, mai am încă foarte multe de învăţat şi experimentat:P

 5. Irina says:

  Încă sunt la stadiul în care mai am unele tracuri, dar încerc să remediez problema 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.