Întotdeauna la timp!
March 10, 2011
Sfaturi de primăvară
March 11, 2011

Fumoasa sau Bestia?

Vă mai amintiți de această poveste? Belle, o fată tânără, frumoasă. Mai mult decât frumoasă fizic, Belle era deșteaptă, dispusă să facă sacrificiul suprem pentru tatăl ei, mereu cu o vorbă bună pentru orice și care, ajunge să iubească o Bestie.

Trecând peste planul ireal al poveștii, cu vrăji și trandafiri fermecați, putem observa o morală aplicabilă în spațiu real și timp actual.

Am cunoscut atâtea Frumoase pe dinafară, care s-au dovedit a fi Bestii pe dinăuntru încât pentru câteva momente, am încetat să mai cred în Frumusețea oamenilor. Oameni mici, invidioși, bârfitori, răi…neoameni. Din fericire, am cunoscut și oameni mari, frumoși, buni, care m-au ajutat și mă ajută și acum.

Îmi rămân totuși câteva întrebări: cum reușim să trecem granițele frumuseții fizice înspre cea sufletească? Cum uităm de noi și sacrificăm totul: timp, bunuri, ambiții, chiar viața pentru persoanele iubite? Dar pentru cele pe care nu le cunoaștem, care ne sunt generic aproapele lipsit, ce trebuie ajutat? Cum ajungem să fim Frumoasa și nu Bestia?

Sunt mulți oameni demni de toată admirația care își dedică viața ajutorării celorlalți, fie că le sunt rude sau străini, care luptă pentru binele suprem, cu devoțiune, iubire și inimi curate. De multe ori, îmi simt inima mică și negricioasă pe lângă astfel de oameni. Desigur, toți putem face un bine indiferent de bunurile materiale, poziția socială sau puterea pe care o deținem. Și gândindu-mă la acest aspect mi-am adus aminte de poezia lui Emily Dickinson, Not in Vain:

If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain;
If I can ease one life the aching,
Or cool one pain,
Or help one fainting robin
Unto his nest again,
I shall not live in vain.

Mă inspiră foarte mult și mă ajută să cred că orice om are potențialul de a deveni mai bun, mai curat, mai Frumos.

Pe voi ce vă insipră să fiți mai Frumoase/Frumoși?

Share

3 Comments

 1. lorelaylilu says:

  Eu spun ca am un suflet curat si niciodata nu am refuzat sa ajut pe cineva.Uneori viata te face sa fii o “bestie”,dar sufletul nu te lasa(depinde de suflet).

 2. Georgiana says:

  1. Poza e fenomenala!
  2. Povestea e una dintre preferatele mele!
  3. Intrebarea de la final are 342454 de raspunsuri! Eu cred ca frumusetea vine din interior, pentru ca oricat de frumoasa ar fi o persoana, tot nu poti sta langa ea daca nu are si sufletul cel putin la fel de frumos!
  4. Felicitari pentru articol!

 3. Catalina says:

  @Georgiana: mulțumesc! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.