Azi e ziua de taxi
August 22, 2011
Iașul este gol
August 23, 2011

Franceza îmi va fi întotdeauna a doua limbă

De vreo câțiva ani, cam de când am terminat liceul (mie îmi place să spun că sunt doi și întotdeauna, orice vârstă voi avea, tot voi simți că au trecut doar doi ani de la terminarea liceului), trăiesc cu impresia că uit să mă exprim în limba pe care am iubit-o atât de intens în liceu. Și periodic mi se demonstrează că nu este așa.

Chiar dacă nu aș mai putea spune exact ce înseamnă ”subjonctiv parfait” și nici nu cred că aș mai putea recita lista verbelor care se conjugă cu ”etre” sau care au forme diferite de viitor, chiar dacă nu aș mai putea să mă exprim în fraze întortocheate și foarte corecte din punct de vedere gramatical, întotdeauna franceza va fi a doua mea limbă.

Întotdeauna îmi voi găsi cuvintele mult mai ușor în franceză decât în engleza pe care o vorbesc și o scriu aproape zilnic, chiar dacă, inițial, acest lucru mi se pare imposibil. Mi s-a dovedit acest lucru zilele astea când, în cel mai firesc mod posibil, aproape că fără să-mi dau seama, buzele mele au intrat într-o conversație în limba franceză. Și, când mi s-a dezmeticit și creierul, eu deja susțineam ideea de strategie de marketing bine pusă la punct.

Totuși, îmi pare rău că încă nu am curaj să mă apuc de scris, așa cum o făceam când eram în liceu, adică acum doi ani. Dar într-o zi, când o să-mi iau eu inima în dinți, o să-mi las degetele să facă ce vor ele și, atunci când mi se va dezmetici și creierul, eu deja voi fi scris o poveste întreagă. În franceză.

Sursa foto: Flickr.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.